instant fap

Stanje u saobraćaju zabrinjavajuće!

Iako je na području sanske općine u 2012. godini došlo do blagog smanjenja saobraćajnih nezgoda u odnosu na predhodnu godinu, podaci su i dalje zabrinjavajujući.

Kako su nas informisali iz Policjske stanice Sanski Most, u prvih 11 mjeseci ove godine evidentirane su 194 saobraćajne nesreće i u odnosu na isti period prošle godine došlo je do smanjena za 3 nesreće, a broj stradalih lica je manji za 12. U 146 evidentirana je materijalna šteta, 28 nesreća je sa lakše povrijeđenim licima, u 10 sa teško povrijeđenim licima, te 3 nesreće sa poginulim licima. Od ukupnog broja saobraćajnih nesreća u ovoj godni na području općine Sanski Most bila su 63 stradala lica, od čega  43 sa lakšim tjelesnim povredama, 16 sa teškim tjelesnim povredama i 4 poginula lica.
Inače, stručnjaci iz oblasti saobraćaja upozoravaju da su brza vožnja neprilagođena lošim cestama, alkohol i narkotici  najčešći  uzroci saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom. Također, tehnički neispravna i stara vozila na cestama u BiH još jedna su prijetnja po učesnike u saobraćaju, a najviše saobraćajnih nesreća prouzrokuju vozači od 21 do 25 godina.  Stručnjaci  naglašavaju kako su zakonski okviri na nivou entiteta i kantona dobri. Posljednje izmjene zakona ograničile su brzinu kretanja, ali i pooštrile novčane kazne za prekršioce zakona. Prevencija i edukacija učesnika u saobraćaju, smatraju stručnjaci, jedino će dugoročno polučiti dobre rezultate.

KOMENTARI