Stari Majdan ponovo stradao u poplavama: Voda je sve odnijela

HomeLokalne temeSanski Most

Stari Majdan ponovo stradao u poplavama: Voda je sve odnijela

Uređenje izletišta u Starom Majdanu

U poplavama koje su se dogodile prije nekoliko dana stradalo je tridesetak stambenih objekata, a prema riječima Nusreta Džafića, predstavnika mjesne zajednice Stari Majdan, štetu su pretrpjeli isti mještani koji su oštećeni tokom decembra protekle godine.

“Nažalost, ništa nije urađeno od tada kako bi se prevenirale poplave, pa se dogodila identična situacija. Rijeke Željeznica i Gračanica su se izlile iz svojih korita i poplavile veći dio mjesta. Količina vode bila je tolika da ih korita nisu mogla zadržati, pa se voda izlila na ulice i dvorišta”, istakao je Džafić. Prema njegovim riječima, upozoravali su nadležne institucije kako bi se ovako nešto moglo dogoditi, ali je izostala pravovremena reakcija. Džafić kaže kako je korita rijeka neophodno očistiti i proširiti, te ih tako kapacitirati za prijem veće količine vode. 

Također upozorava i da je voda potkopala temelje mosta na ulazu u mjesto, zbog čega je ugrožena sigurnost u odvijanju saobraćaja. Slika Starog Majdana prije nekoliko dana, kažu nam mještani, bila je apokaliptična i strašna, a sa vodenom stihijom bilo se nemoguće izboriti. Mještanin Husnija Hadžalić kaže kako mu je stradalo kompletno prizemlje kuće u čiju je sanaciju, nakon decembarskih poplava, uložio značajna sredstva.

“Promijenio sam tada podove i stolariju, ponovo radio zidove, a sada je bilo čak i gore. Opet sve treba iznova, šteta iznosi desetak hiljada maraka i ne znam šta više da radim. Pomoć ni od koga nisam dobio, već sam uložio vlastita sredstva, a nova poplava je sve odnijela”, žali se Hadžalić.  Identična situacija je i u domaćinstvu Medihe Puškar, čija kuća je stradala u svim proteklim poplavama koje su zadesile Stari Majdan. I ovoga puta borba sa vodenom stihijom bila je bezuspješna, kaže vlasnica, a trajala je cijelu noć.

“Ne znam šta više da radim, kome da se obratim. U kući je neizdrživo živjeti jer se zidovi natope vlagom, nju je skoro nemoguće isušiti. Da mogu, odselila bih se odavde, ali nemam kud”, žali se Puškareva.

Mještani kažu da je voda prodrla u dosta stambenih objekata čiji vlasnici žive u inostranstvu, a visinu štete tek treba procijeniti.

Inače, u posljednjim poplavama u Sanskom Mostu stradalo je pedesetak stambenih objekata u više naseljenih mjesta. Načelnik ove općine Faris Hasanbegović kaže da preliminarne procjene govore o tome da je pričinjena šteta veća od dva miliona maraka.

“Očekujemo pomoć s viših razina vlasti i imamo obećanja da će ona biti realizovana. U narednom periodu očekuje nas sanacija stanja i pomoć građanima koji su prošli najgore”, kazao je Hasanbegović.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0