instant fap

Stari mlin u Pobriježju

Stari mlin u Pobriježju

Mještani Pobriježja  su u proteklom periodu organizirali mnogobrojne akcije obnove starog  mlina na rijeci Blihi.

Na ovaj način Pobriježani žele da očuvaju objekte iz prošlosti svoga mjesta. Ovaj mlin je bio jedna u nizu vodenica koje su u prošlosti postojale i mljele žito na rijeci Blihi.

U akciji koju su organizirali, mještani su obnovili mlin, kao i korito kojim je Bliha, snagom svog vodenog toka, pokretala mlinski točak. Ističu kako su neophodnu materijalnu pomoć za ove građevinske radove dobili od općinskih vlasti u Sanskom Mostu,odnosno OO SDA Sanski Most i općinskog načelnika dr. Mustafe Avdagića. U akciji su pored mještana učestovali članovi asocijacije mladih SDA i pripadnici vatrogasne jedinice.

Mlin, prema riječima mještana, na istom mjestu stoji nekoliko stotina godina. Do sada je nekoliko puta promjenio izgled, ali je lokacija vodenice ostala ista. Na ovom mjestu se u prošlosti mljelo žito koje se dovozilo iz svih dijelova općine Sanski Most, ali i susjednih općina.

Također, mlin je imao važnost i u društvenom životu Pobriježja jer su se ljudi na ovom mjestu okupljali i međusobno družili.Obnova mlina biće nastavljena i u narednom periodu, sve dok se vodenici ponovo ne vrati njen stari sjaj.

 

KOMENTARI