instant fap

Štete od poplava veće od 11,5 miliona maraka

Štete od poplava veće od 11,5 miliona maraka

Situacija na području Općine Sanski Most nakon katastrofalnih poplava koje su nas zadesile polako se normalizira, a preliminarne procjene štete iznose oko 11,5 miliona maraka.

Komisija za procjenu šteta, u čijem sastavu se nalazi sedam timova, nalazi se na terenu i njeni članovi popisuju štetu na stambenim objektima i poljoprivrednim površinama. Očekuje se da ovaj posao bude priveden kraju u narednih dvadeset dana kada će se znati i preciznije brojke o visini nastalih šteta. Trenutno, najteže stanje je u naselju Jezernice gdje su se akumulirane vode zadržale zbog konfiguracije terena i na ovom području se nalaze pripadnici Oružanih snaga koji pomoću električnih pumpi pokušavaju da izbace vodu s tog područja i omoguće normaliziranje života u tom dijelu grada.

Ovo područje danas je obišao i general Oružanih snaga BiH, Sakib Forić. U dijelovima grada koji su poplavljeni tokom proteklih dana u toku su aktivnosti čišćenja i dezinfekcije prostora, a gradske ulice temeljito se peru šmrkovima vatrogasnih vozila. U čišćenje su ovih dana uključeni brojni volonteri, a na licu mjesta, u naselju Alagića Polje, danas smo zatekli i bivše pripadnike Petog i Sedmog korpusa Armije RBiH koji su pomagali u uklanjanju stvari uništenih poplavom. Predsjednik UVDB-a USK, Almir Tutić, istakao je kako su bivši borci u svakom trenutku spremni da priskoče u pomoć svojim kolegama i drugim ugroženim građanima. Ekipe Doma zdravlja i Veterinarske stanice na terenu vrše dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju i planirano je da ove aktivnosti budu okončane u narednih sedam dana.

Građanima je preporučeno da se otarase dijelova namještaja te podnih prostirki i podloga koje upijaju vodu zbog činjenice da se radi o materijalima koji su pogodni za razvoj bakterija pa bi njihova dalja upotreba mogla ugroziti ljudsko zdravlje. Odbačeni namještaj i drugo smeće odvozi se kamionima JKP „Sana“ na gradsku deponiju.Također, ratarima je preporučeno da ne upotrebljavaju hranu za stoku koja je bila poplavljena. Iz gradskog vodovoda su uputili saopćenje za javnost da je voda ispravna za piće, dok se za lokalne vodovode preporučuje obavezno prokuhavanje vode.

Na području Općine Sanski Most nastavljena je školska godina, sem u Prvoj sanskoj školi i Osnovnoj školi „Hasan Kikić“ gdje se još uvijek saniraju štete. Danas je održan i sastanak Kriznog štaba Općine Sanski Most kojim je predsjedavao općinski načelnik, dr. Mustafa Avdagić. Istaknuto je kako se stanje u Sanskom Mostu normalizira te su isplanirane aktivnosti za naredni period.

KOMENTARI