instant fap

Steven Smith: Negiranje je završni čin genocida, važna su svjedočenja preživjelih

Steven Smith: Negiranje je završni čin genocida, važna su svjedočenja preživjelih

Steven Smith, izvršni direktor Fondacije Shoah iz Los Angelesa, govorio je za Glas Amerike o problemu negiranja genocida i borbi protiv lažnog prikazivanja informacija iz prošlosti korištenjem modernih tehnologija.

Shoah fondacija nastoji očuvati sjećanja na zločine prikupljanjem svjedočenja preživjelih, a u planu je i dodavanje svjedočenja Srebreničana.

Smith je prokomentirao brojna negiranja genocida u Bosni i Hercegovini, ali i susjednim zemljama 26 godina nakon genocida u Srebrenici, što je utvrđeno ne samo nizom dokaza i svjedočenja, već i sudskim presudama.

– Kada se genocid dogodi, postoje tri čina. Prvi se dešava prije genocida: priprema, mržnja, podjele. Slijedi ubijanje. A onda nakon genocida i kada se sve završi započinje negiranje. To je karakteristika, to je završni čin genocida, uvijek iznova. I to nije samo u vezi s Bosnom, već generalno za genocid.

Stoga nije iznenađujuće što u odnosu na genocid u Srebrenici vidimo kako se dešava poricanje. Ono što moramo učiniti je da koristimo instrumente koji su nam dostupni kako bismo se tome mogli suprotstaviti. Prije svega to je utvrđivanje historijske istine. Drugo, slušanje preživjelih. I treće, podržavanje nadležnosti sudova koji su potvrdili genocid, te osiguravanje da sve to bude jasno postavljeno tako da poricanje ne bude uspješno – pojasnio je on.

Na upit “koji bi bili najbolji načini da se to postigne”, dao je sljedeći odgovor:

– Mislim da su prva stvar glasovi onih koji su to sami iskusili. Hiljade ljudi je ubijeno, ali postoje mnogi očevici i preživjeli. Oni postaju vrlo važni jer nam pomažu uspostaviti ličnu perspektivu onoga što je značilo biti tamo i razviti osjećaj empatije sa žrtvama, razumjeti kroz šta su prošli i čuti to njihovim riječima, zbog čega su svjedočenja tako važna. Drugo je osigurati da historijski podaci koje imamo, a dolaze iz mnogih izvora, budu javno dostupni na pouzdanim mjestima.

Veoma je važno da to nađe svoj put u mainstream, tako da ne izgleda kao da je to neka vrsta događaja iz daleke prošlosti u maloj zemlji na Balkanu, nego da se vidi kao dio glavnog toka historije. Stoga je zaista bitno da se takvi alati koriste, kao i da se te informacije šire, naprimjer, putem dokumentarnih filmova i slično. Treća stvar je da svijet zna i shvati da su ovi zločini procesuirani i da je presuda potvrđena, zločin genocida je više puta potvrđen putem međunarodno uspostavljenih sudova. Mislim da kada jednom to postavite u svjetonazor svijeta, onda poduzimate prave korake. Od vitalne je važnosti da ovo postane dio obrazovnog sistema, od vitalne je važnosti da je mainstream i da se ne posmatra kao neka vrsta sporednog događaja u historiji, već kao glavni tok historije, kazao je Smith za Glas Amerike.

KOMENTARI