instant fap

Stigla nam ambrozija

U Domu zdravlja Sanski Most  još nisu  zabilježeni slučajevi pacijenata sa simptomima alergije na ambroziju, ali ljekari kažu da se povećanje broja ovakvih pacijenata očekuje krajem augusta i u septembru.

Simptomi alergije na ambroziju su, kao i kod drugih alergija, kihanje, kašljanje, curenje nosa. Alergija na ambroziju često se manifestuje i crvenilom, suzenjem, svrbežom i peckanjem u očima, te otečenim očima. Da bi se ublažili simptomi ove alergije, ljekari savjetuju da se ne izlazi iz kuće u toku prijepodneva, jer je tada najviše polena u vazduhu, te da se drže zatvoreni prozori da bi se spriječilo da polen uđe u stan ili auto.  Ako je vjetrovito, treba ostati u kući jer se sićušne čestice polena tada lako prenose, treba se tuširati i prati kosu svako veče, često prati ruke i presvlačiti se da bi bio uklonjen polen sa tijela. Za liječenje alergije na ambroziju koriste se antihistaminici, odnosno lijekovi za blokiranje alergijskih reakcija, ali se građanima savjetuje da ne uzimaju lijekove na svoju ruku, već da se u slučaju izraženih tegoba jave svom porodičnom ljekaru.
Inače, ambrozija je strani  korov koji se desetljećima nesmetano širi i kod osjetljivih izaziva vrlo neugodne alergijske reakcije. Ambrozija proizvodi veliku količinu pelud koji je izuzetno jak alergen, a simptomi poput kihanja, šmrcanja ili svrbeža očiju mogu se ispoljiti u bilo koje životno doba. Loša je vijest da se najveće količine njenog peluda očekuju od krajem augusta  do sredine septembra. Već i vrlo male količine peluda ambrozije mogu izazvati alergijske reakcije.

Tako je u augustu i septembru  njegova koncentracija i do 20 puta veća od potrebnih za izazivanje reakcije. Ova jednogodišnja biljka, visine do 1,5 metara posuta je grubim dlačicama, listovi su joj razgranati, a najčešće raste na livadama, napuštenim mjestima, često uz pruge, ceste i neobrađena zemljišta. Ima izuzetno jako djelovanje, brzo se širi, a cvjeta sredinom mjeseca augusta, kada je njeno djelovanje najjače. Ambrozija biljka počinje rasti u martu, a cvijeta tek sredinom augusta, stoga ako ste vlasnik poljoprivrednog zemljišta obratite pažnju da li ima ambrozije i iskorijenite je. Ovo se može primjeniti i na okolinu u kojoj živite – parkovi, bašte i voćnjaci, a  kako bi se spriječilo alergeno djelovanje.

 

KOMENTARI