instant fap

Stigla sezonska gripa

Stigla sezonska gripa

U Domu zdravlja u Sanskom Mostu registrivovani su prvi slučajevi oboljelih od sezonske gripe. Kako nas je informisala načelnica Higijensko – epidemiološke službe, dr. Nada Elijaš, u prošloj sedmici evidentirano je deset, a tokom ove sedmice dva slučaja oboljelih od ove bolesti.

Ona naglašava, da nema gripe u epidemijskoj formi nego se uglavnom radi o sporadičnim slučajevima obolijevanja. Također, tokom prošle sedmice u sanskoj zdrvavstenoj ustanovi sa akutnim respiratornim infekcijama je registrovano 40 blažih slučajeva.
Prema riječima dr.Elijaš, povećan broj pacijenata nije ništa neuobičajeno za ovo doba godine i on je očekivan u ovom periodu kada su građani zbog promjenljivih vremenskim prilika skloniji infekcijama. Iz Higijensko – epidemiološke službe savjetuju  stanovništvo da se pridržava određenih mjera prevencije kako bi se zaštitili od različitih vrsta bakterija. Ne preporučuje se boravak dugo u zatvorenom prostoru, naročito gdje boravi puno ljudi. Treba često zračiti prostorije u kojima se boravi. Preporučuje se često prati ruke.
Inače, sezonska gripa je bolest koja se u većini slučajeva javlja vrlo naglo. Uz povišenu tjelesnu temperaturu, glavobolju, bolove u mišićima i zglobovima, te osjećaj nemoći mogu se, iako rjeđe, pojaviti još mučnina, povraćanje, gubitak apetita i probavne tegobe. Visoka temperatura može potrajati danima, a za oporavak od gripe prosječno treba barem sedam dana. Ljekari preporučuju, ukoliko se uoče simptomi gripe, obavezno mirovanje jer se time spriječava širenje virusa na druge zdrave osobe, a ukoliko se simptomi povećaju obavezno se treba javiti ljekaru. Upozorava se, da pacijenti uglavnom pokušavaju sami da se liječe, te da pomoć ljekara ipak treba zatražiti prije nego što se bolest iskomplikuje.
Dakle, sezona gripa je pred vratima i važno je da za naredni period pripremite svoje tijelo.

Obratite pažnju na svakodnevne navike jer na taj način možete smanjiti opasnost od dobivanja gripe. Donosimo vam nekoliko jednostavnih savjeta koji će vam pomoći da ove godine ‘zaobiđete’ gripu. Hrana je jedan od najvažnijih saveznika u borbi protiv gripe. Loša prehrana oslabljuje imunitet, a tijelo čini podložnim za razne bolesti i viruse.

U sezoni gripe nemojte držati dijetu, već jedite hranu bogatu proteinima, kao što su riba, meso, voće i povrće. Jogurt, sir i kefir , kao i probiotici, posebice su dobri za jačanje imuniteta. Odrasle osobe bi trebale spavati barem sedam sati dnevno jer manjak sna povećava šanse da obolite od gripe, ali i bolesti dišnih puteva.  Posebno se treba posvetiti fizičkoj aktivnosti. Nije važno je li riječ o trčanju, fitnesu, teretani ili hodanju, važno je samo da se krećete. Fizička aktivnost jača imunitet, a trideset minuta dnevno sasvim je dovoljno.

KOMENTARI