instant fap

Stiže nam inshAllah mjesec Ramazan

Stiže nam inshAllah mjesec Ramazan, a zar ima ljepši mjesec od tog  mjeseca ? Pri samoj pomisli na njega nekako nam je toplo oko srca. U Ramazanu je sve tako divno, svuda sreća, milost, ljubav!!! Allahova milost i dobrota su zaista bezgranični ..

Ramazan je mjesec kada se u naša srca nastanjuju  plemenitost, dobrota, nesebičnost. Naš iman postaje jači, nema  srdžbe, zavisti, škrtosti, ljubomore…Svi nekako postajemo bolji ljudi, bolji muslimani, a odnosi među nama bivaju ljudskiji i kvalitetniji ( kakvi bi uvek trebalo da budu).Da li ima lepšeg zvuka od zvuka ezana, lepšeg osećaja od iščekivanja iftara, lepšeg mirisa od mirisa vrele  pitice, lepših posedaka od posedaka u Ramazanu. .. da, Ramazan je zaista poseban mjesec! Hvala Allahu Plemenitom na njemu. Molim Allaha da nam  svaki mesec bude kao ramazan i da uvek budemo ljudi i vernici kao što  smo ramazanom, a to zaista nije teško postići.

U arapskom jeziku korijen riječi “ramazan” je “ramz” što znači “gorjeti”.  Za nekoga čiji su tabani izgorjeli na vrelom pustinjskom pjesku kaže se “ramaz”. Poslanik, s.a.v., je rekao da je “mjesec ramazan dobio to ime jer u njemu grijesi sagorijevaju.” Za vrijeme Poslanikovog života mjesec ramazan su zvali el-merzuk, tj. onaj koji donosi opskrbu.U mjesecu ramazanu počelo je objavljivanje Kur'ana, koji je putokaz ljudima i jasan dokaz pravog puta i razlikovanja dobra od zla. (Kur'an, Krava, 185.) Našem umetu je dato pet stvari u mjesecu ramazanu, koje nisu date ni jednom narodu prije njih: zadah iz usta postača bolji je kod Allaha, dž.š., od mirisa miska, meleci (anđeli) za njih čine istigfar (traže oprost) sve dok se ne omrse, okivaju se u okove prokleti šejtani pa nisu u mogućnosti da se slobodno kreću kao što to čine izvan ovog mjeseca, Allah, dž.š., uljepšava svaki dan Svoj Džennet i govori mu: “Samo što nisu Moji iskreni robovi koje snalaze nevolje i teškoće, ušli u tebe!”, opraštaju im se grijesi zadnju noć! Neko reče: “Jeli to Noć Kadra?” Reče (Muhammed, alejhisselam): Ne, jer radnik prima nagradu tek onda kada u potpunosti završi posao! (hadis, govor Muhammeda, alejhisselam, prenosi Ebu Hurejre, a bilježi Ahmed)

 

Ebu Hurejre, r.a., prenosi od Allahovog Poslanika, s.a.v.s., da je rekao: „Ko posti ramazan vjerujući i nadajući se nagradi, bit će mu oprošteni grijesi koje je prethodno počinio”

Ebu Hurejre, r.a., također, prenosi od Allahovog Poslanika, s.a.v.s.: „Kada nastupi ramazan, otvore se džennetska, zatvore džehennemska vrata a šejtani se povežu!“

Ebu Se’id el-Hudri, r.a., prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: „Allah će sedamdeset godina udaljiti vatru od osobe koja posti jedan dan na Allahovom putu!“

KOMENTARI