Što vidjeti u Sanskom Mostu? Lokacije koje vrijedi posjetiti

Homeinmedia danas

Što vidjeti u Sanskom Mostu? Lokacije koje vrijedi posjetiti

Dabrovi sagradili branu i napravili jezero

Bosna i Hercegovina je nestvarno lijepa zemlja s netaknutom prirodom i povijesnim draguljima, smještena u srcu starog kontinenta. Ponekad nismo ni svjesni koliko toga imamo nadomak kućne adrese i mjesta koje tek trebamo upoznati. Ako ste u potrazi za vama novim i neotkrivenim lokacijama, nastavite čitati ovaj članak za malenu dozu inspiracije.

Pored Orlovače, Vaganske i pećine Vjetrenica, jedna od pećina koju svakako treba posjetiti u Bosni i Hercegovini je pećina Dabar. Ona se nalazi na prostoru općine Sanski Most i smještena je uz izvor rječice Dabar u istoimenom selu. Za razliku od prethodno navedenih, Dabarska pećina je neistražena i nitko pouzdano ne zna koliko je duga i duboka. Pri samom ulasku u misterioznu pećinu otvara se ogromni unutrašnji prostor, a što se ide dalje u njenu utrobu, naići ćete na jezerce koje je obilnije za vrijeme zimskog perioda. Ulazak i kretanje u pećini su mogući bez ikakve opreme u dužini od oko 200 metara. 

Da je pećina bila nastanjena u prapovijesti, zaključeno je brojnim arheološkim istraživanjima. Upravo u jezeru Dabarske pećine otkriveno je i postojanje čuvene endemske vrste „čovječje ribice”, a rijeka Dabar je svojom cijelom dužinom pitka i bogata ribom, te je stavljena pod nacionalnu zaštitu.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0