instant fap

Stotine nezadovoljnih prosvjetnih radnika i policajaca na ulicama Bihaća

Stotine nezadovoljnih prosvjetnih radnika i policajaca na ulicama Bihaća

Na Gradskom trgu u Bihaću u 11 sati okupilo se nekoliko stotina ljudi, ogajatelja ,nastavnika i profesora predškolskog, osnovnog i srednjeg obrazovanja, policajaca, državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudske vlasti i javnih ustanova USK . Oni su se okupili jer su nezadovoljni zbog kašnjenja plaće i tri topla obroka, kao i inicijative Vlade USK da se za 6 posto smanje plaće kako bi radnici uopće mogli biti isplaćeni.

54915e37-697c-4240-ac95-0443b0765237-img-3316-718x446

Vlada USK nije ispoštovala sporazum potpisan u oktobru mjesecu da korisnicima budžeta izmiri potraživanja. Podsjetimo da smo proteklih dana objavljivali kako plate budžetskih korisnika kasne dva mjeseca, a topli obroci nisu isplaćeni za tri mjeseca, dok putni troškovi nisu isplaćeni niti za jedan mjesec ove godine.

Zbog javnog protesta na kojima učestvovuju prosvjetni radnici, danas je prekinuta nastava u osnovnim i srednjim školama na području USK, a propušteni časovi trebali bi biti nadoknađeni do kraja školske 2014./2015. godine.

Ranije je najavljeno da će, ako Vada u potpunosti ne implementira sporazum, nakon protesta uslijediti štrajk.

Nesposobni političari

Predsjednik Sindikata samostalnog saveza sindikata USK Muhamed Mahmutović obratio se demonstrantima i poručio da su za ovakvo stanje u državi krivi nesposobni političari.

– Ovo je borba za naša prava i izlazak iz dužničkog ropstva. Pozivam vas da budemo jedinstveni, slidarni i jaki kako bi odbranili naša radnička prava. Tražimo da u budžetu za 2015. godinu bude planiran novac za isplatu po sudskim presudama, da se vrtići vrate na budžet – kazao je Mahmutović.

Nezadovoljni policajci

Mahmut Alagić, predsjednik Sindikata policije USK, ističe da su policijski službenici u štrajku zbog niza razloga.

– Nisu nam isplaćene tri topla obroka, dvije plaće, regres, putni troškovi za cijelu 2014. godinu. Samo policiji nisu isplaćene jubilarne nagrade a svim budžetskim korisnicima  jesu – kaže Alagić.

Dodaje da su doneseni i kantonalni zakoni o plaćama, policijskim službenicima i Ministarstvu  unutrašnjih poslova USK koji nisu usaglašeni sa zahtjevima policijskg sindikata.

KOMENTARI