instant fap

Štrajk u fabrici dijelova za Apple

Uporedo sa obilježavanjem godišnjice smrti Stevea Jobsa, više hiljada radnika jedne tajvanske kompanije u Kini koja proizvodi dijelove za američki Apple stupilo je u štrajk, saopštila je jučer organizacija za zaštitu prava radnika.

Pod pritiskom

Zaposleni u fabrici tajvanske kompanije Foxconn u Zhengzhou u centralnoj Kini, stupili su u štrajk kada je uprava kompanije odlučila da poveća kvalitet proizvoda i zatražila od zaposlenih da rade i slobodnim danima povodom kineskog nacionalnog praznika. Kako se navodi u saopštenju kineske organizacije za zaštitu prava radnika, čije je sjedište u New Yorku, radnici Foxconna trpe veliki pritisak. Između 3.000 i 4.000 zaposlenih stupilo je u štrajk, dodaje se iz istih izvora, ali se ne navodi koliko ukupno radnika ima u fabrici u Zhengzhou. U fabrikama Foxconna u Kini posljednjih godina zabilježeno je više samoubistava. Prošlog mjeseca, u jednoj fabrici je izbila tuča između čuvara i radnika, a inspektori koji kontrolišu kvalitet robe nerijetko zlostavljaju i tuku uposlene u fabrici. Zvaničnici Foxconna, koji proizvodi komponente za iPhone 5, nisu se oglasili povodom ovih informacija.

Cook otišao u Kinu

Istovremeno, Apple agresivno radi na izmjeni svog imidža, kako u tehničkom smislu, tako i što se tiče ljudskih resursa. Uprkos tome što je bio genije za dizajn proizvoda, pokojni Steve Jobs, kako se navodi, nije mnogo mario za partnere ili investitore Applea. Danas je kompanija, zahvaljujući naporima novog direktora Tima Cooka, otvorenija prema potrošačima, investitorima i političarima. Cook se u maju sastao s liderima kongresa u Washingtonu da bi im rekao da je Apple spreman da pojača veze sa Capitol Hillom i pokazao veću zainteresovanost za politiku u budućnosti. Ubrzo zatim ugostio je u Kupertinu cijeli autobus investitora sa Wallstreeta, a onda im, prvi put za 17 godina, isplatio dividende kompanije u kešu. Pri tome, čim je izbio skandal u vezi s uslovima rada u Foxconnu, Cook je lično obišao fabriku i dozvolio sindikatu da provede istragu u svim postrojenjima u Kini, obećavši da će povećati plate i stvoriti bolje radno okruženje.

KOMENTARI