Stroge mjere u Kini, kamioni mogu napuniti samo 100 litara goriva

HomeVijestiGlobus

Stroge mjere u Kini, kamioni mogu napuniti samo 100 litara goriva

Poskupljuje gorivo u cijeloj BiH: Povećanje cijena u narednim danima

Benzinske pumpe u mnogim dijelovima Kine počele su racionalizirati potrošnju dizela zbog rastućih troškova i pada zaliha.

Neki vozači kamiona moraju čekati po cijeli dan da dopune gorivo, navodi se u objavama na društvenoj mreži Weibo.

Kina je trenutno usred velike krize električne energije, jer je nestašica uglja i prirodnog gasa zatvorila fabrike i ostavila domove bez struje, a ovo najnovije pitanje vjerovatno će samo doprinijeti krizi globalnog lanca nabavke, kažu analitičari.

“Čini se da trenutna nestašica dizela utječe na poslove transporta na velike udaljenosti, koji bi mogli uključivati robu namijenjenu tržištima izvan Kine. U zavisnosti od trajanja i intenziteta ove krize, mogli bismo vidjeti da ovo doprinosi izazovima globalnog lanca snabdijevanja”, rekla je Mattie Bekink, direktorica za Kinu u Economist Intelligence Unit.

Globalnu krizu lanca snabdijevanja uveliko je potakla pandemija covid-19, s rastom potražnje kako se ekonomije ponovno otvaraju.

U Kini je kamionima dozvoljeno da napune samo po 100 litara, što je oko 10 posto njihovog kapaciteta, rekao je prodavac kamiona iz grada Shijiazhuang u provinciji Hebei, kineskoj službi poslovnih vijesti Caixin.

U drugim dijelovima zemlje izvještaji pokazuju da je racionalizacija još strožija, jer je vozačima dozvoljeno da kupuju samo do 25 litara goriva.

U međuvremenu, u gradu Fuyang, oko sedam sati vožnje južno od ključnog transportnog čvorišta Shijiazhuanga, Caixin izvještava da benzinske pumpe ograničavaju kupovinu ili naplaćuju vozačima i do 300 juana (47 dolara, 34 funte) kako bi im napunili rezervoar.

“Obišao sam nekoliko benzinskih pumpi, više nema dizela, cijene će nastaviti rasti, a veliki kamioni koji vode logistiku neće moći napuniti gorivo”, napisao je jedan korisnik Weiba.

Aidan Yao, viši ekonomista za Aziju u AXA Investment Managers, rekao je za BBC da, iako je tržište veoma svjesno nestašice uglja u Kini, “problem dizela je nov”.

“Sva fosilna goriva su doživjela renesansu cijena u posljednje vrijeme, jer je nedovoljno ulaganje u ove izvore goriva stvorilo manjak ponude u vrijeme kada potražnja raste. Cijene nafte, gasa i uglja su se kretale zajedno i dostigle su vrhunac”, rekao je.

Cijene nafte su posljednjih sedmica dostigle najviši nivo od 2014. godine, uzrokujući krizu u Evropi i posebno Velikoj Britaniji.

Dio toga je uzrokovan nestašicom uglja i prirodnog gasa u zemljama poput Kine i Indije, za koje analitičari predviđaju da će korisnici preći na naftu za proizvodnju električne energije i grijanje.

Takva potražnja mogla bi povećati ukupnu potrošnju sirove nafte za više od pola miliona barela dnevno.

“Ovo je samo posljednja manifestacija nestašice koja pogađa Kinu”, rekao je za BBC iz Pekinga Jeremy Stevens, glavni kineski ekonomista u Standard banci.

On je rekao da se kompanije već okreću dizel generatorima kako bi svoje fabrike održale otvorenim tokom krize. Srž stvari je energetska kriza, rekao je on.

I Yao i Stivens upozorili su da ove trenutne krize električne energije pokazuju opasnosti prebrzog prelaska na obnovljive izvore energije.

“Put do neto nule je podmukao i putovanje treba pažljivo isplanirati”, rekao je Yao.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: