instant fap

Stvari koje bi svaka žena trebala uraditi nakon što pređe četrdesetu

Stvari koje bi svaka žena trebala uraditi nakon što pređe četrdesetu

Tokom četrdesetih godina događaju se suptilne promjene o kojima bi trebalo povesti računa prije nego što postanu problem.

Naime, dolazi do usporavanja metabolizma, gubitka mišićne mase, hormonskih promjena, kao i povećanja nivoa stresa i učestalosti depresije.

Ovih pet preventivnih navika može vam pomoći, ne samo da se suprotstavite ovim promjenama, već i da ostanete zdravi, imate više energije i budete spremni za sve divne godine koje su tek pred vama.

1. Doručkujte na miru svako jutro

Nutricionisti se slažu da je doručak od suštinskog značaja za održavanje linije i sprječavanje gojenja. Obrok na početku dana “radi u dogovoru” sa metabolizmom, koji je najjači ujutro, a on je odgovoran i za suzbijanje želje za slatkišima kada dođe do pada šećera u krvi.

Pokušajte da uvrstite i toplu vodu sa limunom i medom kao prvu stvar koju ćete popiti ujutro, kao najbolji svakodnevni detoks koji možete podariti svom organizmu. Ne zaboravite i na sve dobrobiti stare, dobre zobene kaše. Kaficu popijte barem pola sata nakon ovog rituala i nikako je nemojte piti na prazan stomak.

2. Povećajte unos kalcija i vitamina D

Oba su od suštinskog značaja za zdravlje kostiju i sprječavanje nastanka osteoporoze. Zdravstveni stručnjaci preporučuju ženama u četrdesetim da unose 1000 mg kalcijuma i 400 do 800 IJ vitamina D dnevno. Najbolje ih je unositi putem namirinica koje ih sadrže, poput orašastih plodova, sjemenki, graha, mlijeka obogaćenog D vitaminom.

Također, umjereno izlaganje sunčevoj svjetlosti je jednostavan i besplatan način da dobijete dovoljne količine vitamina D i poboljšate vaše zdravlje. Izlaganje suncu je zaista jedna od najmoćnijih terapija, čiji efekat premašuje djelovanje mnogih modernih lijekova.

3. Držite stres pod kontrolom

Zdravo, smireno srce kuca brže kada udahnete i sporije kada vazduh izbacite napolje. Međutim, stres sprječava ovu prirodnu srčanu frekvenciju, aktivirajući nezdrave promjene u cijelom tijelu, uključujući i povećanje krvnog pritiska, manjak energije i brže odumiranje ćelija. U stvari, zbog stresa brže starite.

Kako biste srce doveli do zdravijeg ritma, udahnite duboko kroz nos, zaustavite dah na par sekundi i onda izbacite vazduh kroz usta, svaki put kada osjetite povećanje pritiska. To aktivira lutajući nerv Vagus i opušta mišiće, srce, disajne ​​puteve i krvne žile.

Ne zaboravite na duhovnu praksu (meditaciju, jogu, mantru, molitvu…), čitanje, muziku, kreativnost, hobi, šetnju u prirodi, kupku, san i odmor…

4. Povećajte unos proteina i radite vježbe snage

Unošenje hrane sa svim amino-kiselinama neophodnim za formiranje cjelokupnih proteina, najmanje dva puta dnevno, povećava nivo raspoloženja usljed čega dolazi do smanjenja simptoma depresije. Preporučuje se da unosite oko 1-1,5 g proteina po kilogramu tjelesne težine.

5. Družite se s pozitivnim osobama

Druženje smanjuje nivo stresa, poboljšava samopouzdanje pa čak može da utiče i na bolje razumijevanje sa partnerom. Kada je riječ o društvenom životu, žene su istinski dobre u tome, ali on prilično pada u drugi plan u četrdesetim, najčešće zbog karijere i porodičnih obveza.

Ipak, istraživanja pokazuju da žene koje su dobro društveno povezane imaju manji rizik od nastanka dijabetesa, visokog krvnog pritiska i srčanih oboljenja.

Družite se sa dobrim ljudima, smijte se i plačite zajedno, dijelite i uživajte u životu!

KOMENTARI