instant fap

Subašić: Film je za nas pobjednički, treba ga pogledati svaka majka na svijetu

Subašić: Film je za nas pobjednički, treba ga pogledati svaka majka na svijetu

Komentirajući informaciju da bh. film “Quo Vadis, Aida?” nije osvojio Oscara, Munira Subašić, predsjednica Udruženja majki enklava Srebrenica i Žepa, kaže da je film ipak pobjednički te da je pažnja svjetske javnosti opet skrenuta na genocid u Srebrenici.

Kaže da je ogroman uspjeh i to što je film bio među pet nominovanih iz cijelog svijeta. Rediteljici Jasmili Žbanić zahvaljuje što na ovaj način podsjeća svijet na srebrenički genocid i što širi istinu o njemu.

“Akademija je dodjelom Oscara trebala pokazati poštovanje prema žrtvama. Međutim, Srebrenica je opet u žiži svjetske javnosti, oni koji nisu znali istinu do sada, znaju je. Jasmila Žbanić je filmom podsjetila na nas majke, na našu borbu. Svaka majka u svijetu treba pogledati film, da vidi šta je ljubav, šta je borba. Mi smo u ratu i poslije njega iznijeli najveći teret na svojim leđima. I danas, 26 godina poslije, moramo se boriti, dokazivati da je istina istina”, poručuje Subašić iz Srebrenice.

Objašnjava da na genocid u Srebrenici stalno treba posjećati i širiti istinu o njemu, kako se nikada više nikome ne bi ponovio.

“I poslije holokausta rekli su ‘Nikada više’, pa se desio gocid u Srebrenici”, kaže Subašić.

Dodaje da je film bio potresan za srebreničke majke, da su ponovo doživjele razočarenje u međunarodnu zajednicu koja je dozvolila da se genocid dogodi u UN-ovoj, navodno zaštićenoj zoni.

Kaže da je film veoma važan za budućnost, da bi ga trebala pogledati djeca srpske nacionalnosti te izražava žaljenje što sa sadašnjim načelnikom Mladenom Grujićićem takav scenarij nije moguć.

“Neće film pustiti djeci dok god je ovaj načelnik – kojem je Vojislav Šešelj idol, koji stavlja kokardu, koji uzme flašu rakije i nazdravlja našoj mrtvoj djeci ‘Ustajte Turci da se tučemo'”, sa žalošću konstatuje Subašić.

KOMENTARI