instant fap

Sud odlučio: DNK se ne može patentirati

Sud odlučio: DNK se ne može patentirati

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih država donio je 13. juna jednoglasnu presudu da se ljudski geni ne mogu patentirati. Riječ je o istorijskoj odluci koja će olakšati brojna medicinska istraživanja, tvrde stručnjaci.
Američki sud odbacio je zahtjev za patent na dva gena za koja se vjeruje da povećavaju rizik obolevanja od raka dojke i jajnika. Odbačene zahtjeve podnijela je kompanija “Myriad Genetics Inc” iz Jute, kojatvrdi da je prva izolovala te gene, prenosi birtanski Gardijan.
Smatramo da je DNK rezultat prirode, pa otako jednostavno izdvajanje gena ne može biti polje za patentiranje”, izjavio je sudija Klerens Tomas.

Ova presuda došla je kao veliko olakšanje za brojne naučnike, jer su prvobitno niže sudske instance dopistile patentiranje spornih gena, tvrdeći da oni imaju “vidljivo drugačiju hemijsku strukturu” od ostalih ljudskih genetskih materijala. Eventualno patentiranje ovih gena dodatno bi usporilo, a u određenim slučajevima i onemogućilo, brojna druga istraživanja na istom polju.

Međutim, sud je ostavio mogućnost za patentiranje sintetičkog genetskog materijala.

Kompanija “Myriad” već duže vrijeme sprovodi testiranja na BRCA gene. Upravo ti geni posljednjih mjeseci dospjeli su u centar interesovanja javnosti, nakon što je glumica Anđelina Džoli objavila da se podvrgla mastektomiji, jer su se testovi na prisustvo jednog od tih kobnih gena pokazali pozitivnim.

KOMENTARI