instant fap

Suđenje Predragu Prošiću

Na suđenju za zločine počinjene u Sanskom Mostu, svjedok Tužilaštva BiH ustvrdio je da je vidio optuženog Predraga Prošića i još dvojicu muškaraca kako izlaze iz dvorišta kuće Hilme Hegića u naselju Muhići, u kojoj je poslije vidio mrtve civile.


Kako prenosi BIRN BIH, svjedok Huse Trožić kazao je da vojnici Mićo i Sergij nisu bili naoružani, dok je Prošić imao automatsku pušku, ali da pucnjeve nije čuo. Dodao je da je ubrzo odatle otišao. Međutim, svjedok je, kako je rekao, postao sumnjičav, te se nakon sat i po ponovo vratio pred Hegićevu kuću.
“Kroz prozor sam vidio da tijela leže pod stepenicama koje vode na sprat. Okolo je sve gorjelo, bilo je pusto. Kuća pored je gorjela. Hegića kuća tada nije gorjela”, prisjetio se svjedok, dodavši da se tu zadržao oko deset minuta.
Dodao je da je ubijene poznavao. Među njima je ležala i Vezira Vojniković, za koju je poslije saznao da je uspjela preživjeti.
Tužilaštvo BiH tereti Prošića, bivšeg vojnika Šeste sanske brigade Vojske Republike Srpske , da je 27. maja 1992. ušao u kuću Hegića, gdje je bilo osam civila, ubio ih, a potom kuću zapalio i otišao.
Odbrana optuženog Prošića je svjedoku predočila izjavu koju je dao u Ministarstvu unutrašnjih poslova  u Sanskom Mostu 2003. godine. Branilac Svetozar Davidović ukazao je svjedoku na razlike u odnosu na svjedočenje – da su sva trojica bila naoružana i da nije spominjao da je ubijene gledao kroz prozor. Trožić je odgovorio da navodi iz izjave nisu tačni.
Svjedok Trožić je ispričao da je krajem maja 1992. započeo napad na naselja Muhići i Mahala, u kojima je živjelo preko sedam hiljada Bošnjaka.
“Prva granata je pala u moje dvorište. Do jutarnjih sati je povremeno tuklo”, prisjetio se svjedok, te dodao da je dan poslije na radiju bio proglas da svi Bošnjaci postave bijele čaršafe.
Kako je ispričao svjedok, ubrzo je počelo “čišćenje”, te su muškarci Bošnjaci zatvoreni u sportsku dvoranu u Sanskom Mostu. Nakon nekog vremena iz Sanskog Mosta je prebačen u logor Manjača, gdje je zadržan pola godine.
Prošiću se na teret stavlja da je krajem maja 1992. u sklopu napada VRS-a, Teritorijalne odbrane, policije i paravojnih jedinica učestvovao u progonu Bošnjaka.
Na suđenju je saslušan Miroslav Mudrinić, nekadašnji vojnik Sanske brigade VRS-a. Kazao je da je krajem maja 1992. bio angažovan na različitim vojnim zadacima. Dok se vozio u vojnom kamionu prema Sanskom Mostu, svjedok je, kako je rekao, vidio da gore kuće u naseljima Muhići i Mahala.
Suđenje će biti nastavljeno narednog petka, 31. augusta.

KOMENTARI