instant fap

Suđenje Predragu Prošiću

Na suđenju za zločine počinjene u Sanskom Mostu, svjedok Tužilaštva BiH je kazao da mu je optuženi Predrag Prošić zvani Pedo dozvolio da ostane u kući, nakon što je bošnjačko stanovništvo istjerivano iz kuća iz sela Šabića Klanac u maju 1992. godine.

Senad Šabić ispričao je da je ispred svoje kuće u mjestu Šabića Klanac (općina Sanski Most) vidio optuženog Prošića sa vojnicima 27. maja 1992., kada je bošnjačko stanovništvo istjerivano iz kuća. “Vojska je naišla i istjerivala ljude iz kuća. Plašiš se kad ih vidiš – redovnici, puške… Ja sam pogledao kroz prozor da vidim sve komšije i rođake. Prošić je stajao na ćošku moje kuće. U tom trenu zazvonio je telefon, zvao je moj kum Lazo Mudrinić da pita šta se dešava, a ja sam odgovorio: ‘Evo, i Prošić je tu’, te ga je on tražio na telefon. Dok sam predavao telefon, čuo sam da je kum rekao Pedi da nas pripazi”, kazao je svjedok Šabić.

Svjedok je dodao da mu je “Pedo nakon razgovora sa kumom” rekao da može sa majkom ostati u kući. Predrag Prošić optužen je da je, kao pripadnik Šeste sanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u širokom i sistematičnom napadu na sela na području Sanskog Mosta, te u progonu, zatvaranju, paljenju kuća i ubijanju civila nesrpske nacionalnosti. Kako se navodi u optužnici, Prošić je 27. maja 1992. ušao u kuću Hilme Hegića, gdje se nalazilo devet civila, među kojima je bila i trudnica, ubio ih, a kuću u kojoj su bili zapalio.

Prošiću je na teret stavljeno i učešće u protjerivanju civila i njihovom zatvaranju u zatočeničke objekte u Sanskom Mostu, odakle je dio muškaraca kasnije prebačen u logor Manjača. “Ostao sam u kući sa majkom, a i Prošić je tu bio jedno vrijeme. U kući je rekao mojoj majci ‘ne boj se, neće te niko klati ili ubijati’”, prisjetio se Šabić.

Svjedok je dodao da su taj dan gorjele kuće, te da se pucalo i da su pripadnici Šeste sanske brigade VRS-a istjerivali Bošnjake iz kuća i odvodili ih u Sportsku dvoranu. “To je izledalo užasno, gore kuće… Puca se i granate padaju. Čovjek ne zna ni kud će ni šta će. Moja majka je nepokretna. Vojska je komšije i rođake vodila prema Sportskoj dvorani”, kazao je Šabić. Nastavak suđenja zakazan je za 7. septembar, kada je planirano saslušanja svjedoka Optužbe.

KOMENTARI