instant fap

Suđenje Predragu Prošiću za zločine u Sanskom Mostu

Suđenje Predragu Prošiću za zločine u Sanskom Mostu

Dvije svjedokinje koje je predložila Odbrana Predraga Prošića bit će u nastavku suđenja saslušane u Sanskom Mostu zbog lošeg zdravstvenog stanja.

Odbrana Prošića, koji je optužen za zločine počinjene u Sanskom Mostu, zatražila je da, kao svjedokinja Odbrane, bude ispitana Vezira Vojniković, koja je ranije svjedočila na poziv Tužilaštva BiH. “Sud je stupio u kontakt sa centrom gdje se nalazi Vezira Vojniković. Dobili smo informaciju da ona nije u mogućnosti da putuje.

Ljekar je kazao da može dati izjavu u ambijentu u kojem se nalazi – u staračkom domu”, kazao je Darko Samardžić, predsjedavajući Sudskog vijeća. On je dodao da će Vojniković u domu svjedočiti pred predsjedavajućim Vijeća ili kompletnim Vijećem, a ročištu će prisustvovati optuženi, njegov branilac Svetozar Davidović i tužiteljica Džemila Begović. Termin saslušanja svjedokinje Vojniković, kao i svjedočenje još jedne bolesne svjedokinje Odbrane u sudu u Sanskom Mostu, bit će naknadno određen.

Tužilaštvo BiH Prošića tereti da je, kao pripadnik Šeste sanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u širokom i sistematičnom napadu na sela na području Sanskog Mosta, te u progonu, zatvaranju, paljenju kuća i ubijanju civila nesrpske nacionalnosti. Na teret mu je stavljeno da je 27. maja 1992. ušao u kuću Hilme Hegića i iz puške ubio osam civila, među kojima je bila i trudnica, a kuću potom zapalio. Vezira Vojniković je, kao prvi svjedok Tužilaštva BiH, 1. juna 2012. izjavila da je optuženi otvorio vatru na civile u toj kući, u kojoj se i ona nalazila. Ona je jedina uspjela preživjeti.

KOMENTARI