instant fap

Suđenje za zločine u Sanskom Mostu

Svjedok na suđenju haškom optuženiku Ratku Mladiću, Raif Begić, ispričao je danas da su dvadesetak muškaraca muslimanske vjere pripadnici Vojske Republike Srpske 1992. godine doveli na Vrhopoljski most i tjerali da odatle skaču a onda pucali na njih.

Begić je jedini preživio 31. maj 1992. kada je na Vrhopoljskom mostu ubijeno dvadesetak Bošnjaka iz zaselaka oko Sanskog Mosta.

Svjedok je ispričao da su ga pripadnici Šeste krajiške brigade VRS sprovodili prema Sanskom Mostu, ali umjesto da ih deportuju autobusom, kako im je bilo rečeno, dvadesetak zarobljenika je, prema njegovim riječima, uz premlaćivanje i pojedinačno ubijanje dovedeno na Vrhpoljski most.

“Nakon dužeg premlaćivanja i vrijeđanja, jedan vojnik se pitao glasno – ko zna lijepo da skače u vodu? Jedan vojnik koji je stajao uz desnu ogradu, zvao se Marinko Aćimović, rekao je – ja znam da Cera zna lepo da skače u vodu”, opisao je svjedok, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Svi zarobljenici su jedan po jedan tjerani da skaču s ograde mosta s kojeg su ih četiri vojnika VRS gađala automatskim oružjem, ispričao je Begić i naveo da je i on takođe natjeran da skoči, dodajući da je uspio da se sakrije ronjenjem.

Umjesto na njega, vatra je otvorena na majicu koju je skinuo, kazao je svjedok.

“Iz vode sam mogao posmatrati, dva-tri puta, isti scenario. Znači čovjek skače, a ova četvorica pucaju. I poslije tog pucanja više niko nije skakao u vodu. Nije se čulo ni jaukanje, ni psovanje”, opisao je Begić.

Begić je ispričao da se zbog krvarenja vratio do rodnog sela Donji Begići, koje su prije toga zauzele srpske snage, gde mu je pomogla kuma Anđa.

Međutim, komšije srpske nacionalnosti su se bojale zbog njegovog povratka jer se saznalo o masovnom ubistvu na Vrhpoljskom mostu i zato su pozvali vojnike VRS koji su ga, kako je naveo, odveli u logor Manjaču odakle je pušten krajem 1992.

Tokom unakrsnog ispitivanja odbrana je pokušavala da dovede u pitanje njegov iskaz ispitujući ga o detaljima već datih izjava na drugim suđenjima za ratne zločine.

Poslije Begića, svedočenje je započeo Šefik Hurko, koji je preživio zlostavljanje u zatočeničkim objektima u Rogatici.

Optuženi Mladić je, pred kraj zasjedanja u utorak, ponovno upozoren na neprimjereno ponašanje u sudnici, ali ovog puta nisu preduzete mjere poput nedavnog izbacivanja.

KOMENTARI