instant fap

Sudsko vijeće Haškog tribunala odbilo uvrstiti nove dokaze protiv Radovana Karadžića

Sudsko vijeće Haškog tribunala odbilo uvrstiti nove dokaze protiv Radovana Karadžića

Sudsko vijeće Haškog tribunala odbilo je zahtjev tužilaštva za ponovno otvaranje dokaznog postupka protiv Radovana Karadžića, kako bi uvrstili dokaze o masovnoj grobnici Tomašica, u blizini Prijedora.

“Vijeće smatra da ponovno otvaranje dokaznog postupka ne bi bilo u interesu pravde obzirom da se radi o prijedlogu pred sami kraj suđenja, koji bi svakako doveo do zastoja, te razvlačenja postupka”, navodi se u odluci predsjedavajućeg sudije O-Gon Kwona, javio je Birn Justice Report.

Haško tužilaštvo zatražilo je da im se dozvoli ponovno otvaranje dokaznog postupka, kako bi u sudski spis uvrstili forenzičke dokaze o 275 kompletnih i 118 nekompletnih tijela pronađenih u masovnoj grobnici Tomašica prošle godine.

Kako se navodi u zahtjevu tužilaštva, ovi dokazi bili bi značajni za dokazivanje „planova i namjera vlasti bosanskih Srba da napadaju sela u općini Prijedor“.

Nekadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić usprotivio se prijedlogu Optužbe, istaknuvši da, obzirom da svi forenzički nalazi iz grobnice Tomašica nisu još uvijek završeni, ne može se dozvoliti njihovo uvđenja u spis.

Sudija Kwon u svojoj odluci je istakao da je značaj dokaza iz grobnice „upitan“, obzirom da svi forenzički nalazi nisu gotovi, te dodao da bi prihvatanje zahtjeva za ponovno otvaranje dokaznog postupka doveo do ozbiljnog razvlačenja postupka, obzirom da bi i Karadžiću onda moralo biti odobreno vrijeme da ospori dodatne dokaze.

Karadžiću se sudi za genocid u Srebrenici i još sedam općina, uključujući Prijedor, kao i progon Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Suđenje mu je počelo je krajem 2009, a Optužba je sa izvođenjem dokaza završila u maju 2012. godine.

 

KOMENTARI