Sultanov kolač je ukusan desert idealan za iftarske trpeze. Jednostavan je za pripremiti i bude gotov za nešto više od sat, objavljeno je na velikakuhinja.com.
Potrebno:
- 400 gr pistacija
- 8 bjelanaca
- 8 žumanaca
- narendana kora narandže
- 200 gr šećera
- 20 gr putera
- 1 kašika brašna
- šećer u prahu
Priprema:
Pistacije potopite nekoliko trenutaka u kipuću vodu, pa ih procijedite, odstranite im ljuske i sameljite ih.
Samljevene pistacije pomiješajte sa dva bjelanceta, pa snažno miješajući dodajte rendanu koru naranče, šećer i žumance.
Od preostalih bjelanaca umutite čvrst snijeg od bjelanaca, pa ih dodajte lagano i sjedinite sa masom od žumanaca.
Kalup premažite puterom, pospite ovlaš brašnom. U kalup sipajte masu. Pecite oko jedan sat u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 60 minuta.
Kada se kolač ispeče, ohladite ga, istresite na poslužavnik i pospite prah šećerom.
KOMENTARI