instant fap

Supervulkan mogao bi dovesti do globalne katastrofe

Pod Napuljskim zaljevom, nasuprot Pompejima gdje je erupcija Vezuva 79. godine prije Krista usmrtila hilajde ljudi, nalazi se supervulkan koji bi mogao ubiti milione u katastrofi puno većoj od one što je zadesila drevni rimski grad, upozoravaju stručnjaci.

Kipuće blato i sumporne pare koje izlaze iz rupa u zemljinoj kori u području zapadno od Napulja poznatom kao Campi Flegrei ili Philegraean Fileds prema grčkoj riječi za vatru, popularna je turistička atrakcija.

Međutim ta seizmički aktivna zona, koju su drevni stanovnici smatrali ulazom u pakao, predstavlja opasnost globalnih razmjera, budući da milioni ljudi žive doslovno iznad kratera golemog vulkana. Ta područja mogu dovesti do erupcija s globalno katastrofalnim posljedicama, usporedivima sa udarom meteora, rekao je naučnik Giuseppe De Natale.

On je na čelu tima koji planira izbušiti rupu duboku 3,5 kilometara i proučiti što se zbiva u golemoj komori rastaljenih stijena blizu Pompeja, kako bi mogli na vrijeme upozoriti na moguću erupciju iz 13 kilometara širokog kratera, prenosi Hina.

Campi Flegrei sličan je krateru u nacionalnom parku Yellowstone u američkoj saveznoj državi Wyoming, ali je opasniji jer se nalazi u području na kojem živi tri miliona ljudi.

KOMENTARI