instant fap

Šuti i trpi, budućnost mladih u BiH

Šuti i trpi, budućnost mladih u BiH

Puno je razloga zašto Vijeće mladih USK u 5 do 12 u utorak organizira Flash mob. Cilj je iskazivanje nezadovoljstva protiv stanja u društvu.

Mjesto događaja su slijedeći gradovi: Bosanska Krupa, Cazin, Ključ, Velika Kladuša, Bihać, Sanski Most, trajanje – 10 minuta. Pokretačku ideju za ovu akciju dao je performans Jelene Topić. Zašto ćuti Jelena Topić? Ona ne šalje poruku, poruku šaljemo mi svojom interpretacijom njenog performansa… Vrlo zanimljiv i kreativan umjetnički čin. Svako je u sebi pronašao 1001 razlog zbog kojeg bi ova mlada i hrabra cura mogla da ćuti. Razloga je mnogo. Oni su u nama i oko nas. Da li je ijedan od tih razloga i Jelenin razlog tihovanja? Ne znam. Jedno znam sigurno.

Svojom tišinom je uspjela da učini da ljudi pričaju na temu svega onoga što ih boli i što su realni problemi ovog društva, ovog regiona. Njena tišina je odjeknula glasnije nego sve molbe, svi zahtjevi, sve priče u zadnje vrijeme. Možda nijemo stojanje simbolizira ono što sistem traži od nas – da ćutimo, stojimo, ne prigovaramo, da se ne ističemo govorima, da se ne pozivamo na nešto što državi ne odgovara, a zauzvrat ne dobijamo ništa!

Činjenica je da nas sistem ne vidi, ne prepoznaje. Da moje i tvoje zvanje nemaju mjesta u sistemu. Da na oglasima za posao nema posla za mene i za tebe. Da moram u stranku da bi mi bilo bolje. Generacijama koje dolaze ne želim da budu Jelena, ti ili ja. Naše učešće u važnim društvenim tokovima i strukturama nije ni približno recipročno učešću u demografskoj strukturi. Naši stavovi i mišljenja o zbivanjima u društvu se ne uvažavaju od strane vlasti i političkih struktura.

Zbog toga smo potisnuti na margine društva. Naš položaj u društvu je svakim danom sve gori i došao je do visokog stepena degradacije, umjesto pune društvene afirmacije. Dođite i pokažite da niste zadovoljni!

KOMENTARI