instant fap

Sutra počinje izvođenje dokaza protiv Ratka Mladića

Pred Vijećem Haškog tribunala sutra će započeti izvođenje dokaza Tužilaštva protiv zapovjednika Vojske Republike Srpske, ratnog zločinca Ratka Mladića, optuženog za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Bosni i Hercegovini.

Veliki interes medija

Za početak izvođenja dokaza vlada veliki interes medija iz cijelog svijeta, od najpoznatijih svjetskih medijskih kuća, do Guardiana do BBC-a.

Prvi bi se trebao pojaviti svjedok Elvedin Pašić. On je u novembru 1992. godine preživio strijeljanje 50 ljudi u selu Grabovica kod Kotor Varoša.

Suđenje će se nastaviti svjedočenjem Davida Harlanda, ratnog oficira za civilne poslove i političkog savjetnika UNPROFOR-a od juna 1993. godine do kraja sukoba. On će svjedočiti o uvjetima u Sarajevu između 1993. i 1995. godine, kao i o odnosima između Ratka Mladića i Radovana Karadžića.

Planirano je da treći svjedok bude general Richard Danat, bivši komandant britanskih oružanih snaga.

Uslijedit će iskaz zaštićenog svjedoka koji je preživio masovna stijeljanja na Vojnoj ekonomiji u Branjevu, a potom pripadnika Vojne posmatračke misije Ujedinjenih naroda Josepha Kingorija, koji je bio u Srebrenici od marta 1995. do jula 1995. godine.

Na spisku su i medicinska sestra “Ljekara bez granica” Christina Shmitz, koja treba da svjedoči o situaciji u Potočarima, i pripadnik holandskog bataljona UN u Potočarima Elko Koster.

Odbačen zahtjev odbrane

Za početak izvođenja dokaza vlada veliki interes medija iz cijelog svijeta, od najpoznatijih svjetskih medijskih kuća, do Guardiana do BBC-a

Pretresi će trajati do 20. jula, poslije čega će uslijediti trosedmična ljetna sudska pauza.

Vijeće Haškog tribunala je u četvrtak odbacilo zahtjev odbrane da se iskazi trojice od prvih sedam svjedoka tužilaštva – bivšeg šefa civilnog sektora misije UN u BiH Davida Harlanda, britanskog generala Richard Dannat i vojnog posmatrača UN Jozefa Kingorija – odlože za period nakon ljetne sudske pauze.

Ratko Mladić je uhapšen 26. maja 2011. godine i izručen Haškom tribunalu, gdje se izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice. Suđenje mu je počelo 16. maja ove godine.

KOMENTARI