Sutra vrhunac ledenog talasa u BiH, temperature do -18 stepeni

HomeVijestiBiH

Sutra vrhunac ledenog talasa u BiH, temperature do -18 stepeni

Od 15. novembra: Obavezna zimska oprema, ali je zakon protivrječan

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je prognozu vremena za naredne dvije sedmice.

Kako se ističe, vikend su obilježile niske jutarnje temperature zraka i slab snijeg. Zimski uslovi se nastavljaju i u posljednjoj sedmici januara širom Bosne i Hercegovine, a naročito u sjevernim i centralnim područjima.

“Osim jako niskih jutarnjih temperatura, moguća je i pokoja pahulja snijega u Bosni. Na području Hercegovine preovladavat će umjereno oblačno i djelimično sunčano vrijeme. Vrhunac hladnog vala je u utorak (25. januara), kada se u pojedinim područjima očekuju minimalne temperature i do -18 celzija”, navodi se.

Od sredine sedmice temperature će biti u porastu, tako da će i u Bosni tokom dana imati pozitivan predznak. Vjetar slab sjevernog smjera će od srijede preći u južni smjer.

“Minimalne jutarnje temperature zraka varirat će od -8 do -3 stepena u Bosni, na jugu zemlje do 0. Najviše dnevne temperature između -4 i 2 u Bosni, u Hercegovini 8 stepeni. Temperature će tokom sedmice lagano rasti tako da maksimalne mogu dosezati i 12 celzija”, stoji u prognozi.

Početkom februara, prema dostupnim prognostičkim materijalima, očekuje se oblačno i nestabilno vrijeme. Vremenske prilike će biti primjerene godišnjem dobu prema kalendaru. U većini krajeva u Bosni je izvjestan snijeg, a na području južne Hercegovine kiša.

Minimalne temperature zraka bit će u rasponu od -8 i -3 stepena celzija u Bosni, do 4 u Hercegovini. Maksimalne dnevne temperature varirat će između -5 i 0 stepeni u Bosni, do 6 u Hercegovini.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0