Svaka postavlja različite uvjete: Znate li u koju državu i s kojom vakcinom možete putovati

HomeVijestiBiH

Svaka postavlja različite uvjete: Znate li u koju državu i s kojom vakcinom možete putovati

Oštrije mjere: Hrvatska policija počela vraćati putnike iz BiH

Izazovi pandemijske godine posebno su se odrazili na turistički sektor, ne samo Bosne i Hercegovine, već i zemalja Evropske unije.

Za prelazak granica odavno je potreban i dokaz o imunizaciji ili prebolovanom virusu. Međutim, ne priznaju sve zemlje iste vakcine. Šengen-viza-info objavio je podatke o tome koje zemlje su priznale koje vakcine.

Uvjeti za prelazak granica razlikuju se od države do države. No, među zahtjevima većine odavno je potvrda o imunizaciji. Svaka zemlja sama postavlja uvjete, a trenutna statistika izgleda ovako: ukupno 29 zemalja Evropske unije i i EGP-a priznaje sve vakcine koje je odobrila Evropska agencija za lijekove kao valjan dokaz o imunizaciji.

Evo liste zemalja: Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Italija, Latvija, Litvanija, Malta, Holandija, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Španija, Švedska i Švicarska.

U praksi to znači da u ove države mogu putnici koji su završili imunizaciju vakcinama Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Johnson & Johnson. U većini slučajeva dozvoljen im je ulazak bez dodatnih ograničenja. 

Osim vakcina koje je odobrila Evropska agencija za lijekove, nekoliko zemalja Evropske unije također priznaje vakcine koje su dio Liste Svjetske zdravstvene organizacije. Aplikacije koje putnicima pomažu da saznaju koju COVID-19 vakcinu prihvata zemlja koju planiraju posjetiti, kažu da su najrasprostranjenije vakcine Covishield, Sinopharm i Sinovac.

Evo i tih podataka. Ako ste primili vakcinu Covishield, ovo je lista zemalja koje odobravaju ulazak: Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Island, Irska, Letonija, Holandija, Slovenija, Španija, Švedska, Švicarska.

Kada je riječ o vakcinama Sinopharm i Sinovac, one su priznate u osam europskih zemalja. Tako lista za Sinopharm vakcinu izgleda ovako: Austrija, Kipar, Grčka, Mađarska, Island, Malta, Španija, Švedska.

A Sinovac, kao valjan dokaz za imunizaciju, prihvataju ove zemlje: Austrija, Kipar, Finska, Grčka, Island, Holandija, Španija, Švedska. Ranije je SchengenVisaInfo.com izvještavao da su zdravstvene propusnice za COVID-19 postale norma u 16 evropskih zemalja. To znači da građani i putnici više nemaju pristup određenim aktivnostima i uslugama bez dokaza o imunizaciji ili preboljenom koronavirusu. Ovo je prilika da se još jednom napomene da stručnjaci svaku od vakcina vide kao efikasnu u borbi protiv koronavirusa.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: