instant fap

Sve češće prijave policiji zbog seksa na javnim mjestima u Sarajevu!

U BiH u sklopu entitetskih zakona, seks na javnom mjestu se svrstava u prekršaje pod članovima “bezobzirno ponašanje ili pokazivanje polnog organa”. Ovakvi prekršaji su kažnjivi novčano iznosom do 600 konvertibilnih maraka.

U Opštinskom sudu Sarajevo kažu da osoba može biti kažnjena ako na javnom mjestu narušava mir i red drskim ponašanjem, grubim vrijeđanjem druge osobe ili drugim bezobraznim ponašanjem ugrožava sigurnost ljudi ili izaziva osjećaje fizičke ugroženosti, uznemirenosti ili negodovanja ljudi.

– Prema Zakonu o javnom redu i miru, takvi parovi mogu biti optuženi za nepristojno, drsko ponašanje, za šta mogu dobiti novčanu kaznu od 200 do 600 maraka.

Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira ne koristi izraz ‘ljubavni par’ već ‘fizičko lice’ kao počinilac prekršaja”, naveli su u sarajevskom sudu.

Mirna Šoja, portparolka MUP-a Republike Srpske rekla je da u Zakonu o prekršajima iz oblasti narušavanja javnog reda i mira u tom entitetu ne postoji član koji se odnosi na sankcionisanje seksa na javnom mestu, ali se u slučaju prijave ovakvog slučaja to može tretirati kao izlaganje polnog organa pogledu drugih lica na javnom mjestu. Šoja je dodala da je bilo slučajeva takvih prekršaja u Banja Luci.

Dnevni avaz dodaje da policija sve češće prima dojave građana o parovima koji se ne libe upražnjavati seks čak i u naseljenim dijelovima grada, a to čine i u blizini trolejbuske stanice, u šumarcima, parkovima, na izletištima.

Hrvatska Vlada je nedavno predložila da se u zakon o prekršajima uvedu kazne za polni odnos na javnom mjestu i to do 5.000 kuna (oko 650 eura).

KOMENTARI