instant fap

Sve manje nalazišta zlata u svijetu

Prošle godine su otkrivena samo tri nova nalazišta zlata, u poređenju sa 11 u 1991, a nijedno se ne može okarakterisati kao „superdžinovsko”.
U svijetu je sve manje otkrića novih nalazišta zlata, uprkos tome što su troškovi za istraživanje u tom sektoru prošle godine dostigli rekordnih osam milijardi dolara, izjavio je Džejmi Sokalski, izvršni direktor korporacije „Barik gold”, najvećeg svjetskog proizvođača zlata, piše Politika.

„Prošle godine su otkrivena samo tri nova nalazišta, u poređenju sa 11 u 1991, a nijedno od njih se ne može okarakterisati kao ’superdžinovsko’, odnosno ne sadrži više od 20 miliona unci (jedna unca teži 28,35 grama)”, rekao je Sokalski u Hongkongu.

Pri tome su troškovi eksploatacije u porastu, ukazao je on i dodao da nema znakova okončanja jačanja tržišta zlata.

Cijena tog plemenitog metala je na putu da zabilježi 12. uzastopni godišnji rast, podstaknut povećanom kupovinom od strane investitora i centralnih banaka, s obzirom da vlade zemalja širom svijeta pojačavaju stimuluse radi oživljavanja svojih ekonomija.

Svjetska proizvodnja u rudnicima zlata mogla bi u 2013. da poraste 0,7 odsto, što bi bio najniži rast od 2008, pokazalo je istraživanje banke „Barkliz” koja prognozira da bi ukupne fizičke isporuke zlata iduće godine mogle da opadnu 0,4 odsto i da dalje poskupljenje tog plemenitog metala neće znatnije povećati proizvodnju.

„Ne očekujem skok proizvodnje zlata čak i ako cijena dostigne 3.000 dolara za finu uncu”, rekao je Sokalski.

Zlato za spot isporuku, koje je 6. septembra 2011. dostiglo rekordnih 1.921,15 dolara za finu uncu, ugovarano je u Hongkongu po 1.724,30 dolara za uncu, pošto je od početka godine ojačalo 10 odsto, što je najveći godišnji rast bar od 1920.

„Sve je teže naći velike depozite, a za početak proizvodnje u tim depozitima je potrebno najmanje dvaput duži period nego prije jednu deceniju”, ukazao je Sokalski i dodao da se novi rudnici neće pojavljivati dovoljno brzo, da bi mogli da zamijene stare koji se zatvaraju.

Svjetska proizvodnja zlata u rudnicima mogla bi iduće godine da poraste na 2.672 metričke tone sa procijenjene 2.652 tone u 2012. Svjetske isporuke lomljenog zlata mogle bi istovremeno da opadnu na 1.636 tona sa 1.671 tone, čime bi ukupne isporuke zlata u 2013. mogle da budu smanjene na 4.308 tona sa 4.323 tone u 2012, ukazao je „Barkliz”.

 

KOMENTARI