instant fap

Sve probosanske stranke trebaju ući u vlast

Najava SDP-a i SBB-a da će danas u Srebrenici potpisati platformu sa SDS-om i SNSD-om, te na ovaj način formirati većinu u Skupštini opštine, izazvala je velike reakcije i podjele u ovom gradu.

Podsjetimo, Ćamil Duraković, novoizabrani načelnik Srebrenice je u izjavi za naš list kazao da ne podržava ovakvu koaliciju, jer u vlasti neće biti sve četiri stranke koje su mu dale podršku na proteklim izborima. Podršku Durakoviću danas je dalo Udruženje Srebreničke majke.

„Mi smo tražili od lidera probosanskih stranaka da daju podršku Ćamilu prije izbora i mi tražimo da i danas oni učestvuju u toj vlasti. Oni ako ne budu učestvovali to je katastrofa. Mi podržavamo Ćamila i tražimo da učestvuju u vlasti oni od kojih smo tražili podršku za jednog kandidata, a to jest te četiri stranke” kazala nam je Hatidža Mehmedović, predsjednica Udruženja Srebreničke majke.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa nije željela komentarisati pokušaj formiranja većina u Skupštini, dok je Hajra Ćatić, predsjednica Udruženja Majke Srebrenice bila nedostupna.

Inače, Duraković je jučer održao sastanak sa predstavnicima SDA, Stranke za BiH, SDP-a i SBB-a u Srebrenici. Prema riječima Durakovića, on je na sastanku kazao da dvije stranke(SBB i SDP), koje su dobile četiri odbornika, a neki od odbornika oko 120 glasova ne mogu biti legitimni predstavnici Bošnjaka, niti mogu ujediniti Bošnjake u Srebrenici.

„Rekao sam čovjeku(Sadmir Nukić op.a.) koji je predstavljao SBB na tom sastanku: ti imaš 140 glasova i ti ne možeš govoriti o jedinstvu. Ja imam četiri i po hiljade glasova i znači, prije svega, treba da sjednemo zajedno i da se dogovorimo. On je mene ubjeđivao da ova nova koalicija koju oni žele formirati, četiri Bošnjaka i deset Srba odbornika, rekao je da neće biti ugrožen bošnjački interes” kazao je Duraković, navodeći kako „ovom koalicijom otpada više od 50 posto Bošnjaka”.

Prema njegovim riječima, on je Nukiću, s obzirom na broj osvojenih glasova, poručio da ne može biti legitiman predstavnik Bošnjaka.

„Onda je on rekao meni, kandidatu za načelnika, koji je pobijedio sa četiri i po hiljade glasova da je on legitiman predstavnik Bošnjaka, a da ja nisam jer nisam dovoljno Bošnjak. To su neka lična vrijeđanja i nema veze sa politikom” kazao nam je Duraković.

KOMENTARI