Sve više saobraćajnih nesreća u BiH

HomeVijestiBiH

Sve više saobraćajnih nesreća u BiH

Kamion pregazio i usmrtio ženu na biciklu

U Bosni i Hercegovini je u protekle dvije godine značajno povećan broj saobraćajnih nesreća. Prošle godine ih je registrirano 500 više nego u 2013. godini, a povećan je i broj nesreća s poginulim i povrijeđenim. Eksperti upozoravaju da službeni podaci o uzrocima nisu u cijelosti tačni te da država mora usvojiti strategiju za prevenciju nesreća.

Jedna od najkritičnijih dionica za saobraćaj u Bosni i Hercegovini je duga oko 100 kilometara i spaja Sarajevo i Živinice. U istraživanju EuroRAP-a i BIHAMK-a, samo na području entiteta Federacija Bosne i Hercegovine u prošloj godini su 52 dionice registrirane kao visokorizične i neke od njih povezuju najveće gradove u Bosni i Hercegovini.

“Prema tom istraživanju, u našoj zemlji je preko 50 posto tih visokorizičnih dionica ceste”, rekla je Mersiha Imširović, stručna saradnica za sigurnost u BIHAMK-u.

Najviše udesa u Sarajevu

Prema analizi Evropskog programa za procjenu cestovne mreže, većina dionica u Bosni i Hercegovini su dva do tri puta opasnije nego u zemljama Evropske unije. Jedan su od uzroka povećanog broja nesreća. Prema podacima BIHAMK-a, broj nezgoda s povrijeđenim i poginulim u 2014. godini povećan je na 7.106, u odnosu na 2013. godinu, kada ih je registrirano 6.908. Među uzrocima je i neprilagođena brzina.

Profesor Osman Lindov sa Saobraćajnog fakulteta u Sarajevu smatra da službeni izvještaji o uzrocima nesreća nisu u cijelosti tačni. Kaže da se u njima 40 do 50 posto nesreća registrira s nepoznatim uzrocima.

“Tu strpamo sve – i čovjeka, i vozilo, i cestu, i divljač, i odrone, i sve što ne možemo svrstamo u te ‘ostale’. Ali, to, ustvari, nije dobro, trebali bismo pola tih uzroka istražiti i reći – prevenciju ćemo napraviti na pravom uzroku”, rekao je Lindov.

Da bi se svi uzroci istražili, potrebna je adekvatna strategija na državnom nivou, koju Bosna i Hercegovina nema, dodaje profesor.

“Odgovorno tvrdim da se niko kroz strategije i akcione planove u Bosni i Hercegovini ovime ne bavi. Mi ‘crne tačke’ nemamo već pet godina”, navodi Lindov.

“Najveći broj saobraćajnih nesreća događa se u Sarajevu. Od ukupnog broja nesreća na području Federacije u prošloj godini, tu se dogodilo preko 40 posto”, javlja reporter Al Jazeere Emir Skenderagić.

Registrirano 160.000 vozila

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo podsjećaju da su problemi u saobraćaju neminovni i zbog ogromnog povećanja broja vozila. Policija u ovom kantonu provodi različite preventivne akcije u saobraćaju. Trenutno planiraju proširenje sistema fiksnih radarskih stanica.

“Sad imamo četiri fiksna, ili stacionarna radara, a imamo devet kućišta. U narednom periodu planira se montirati 10 takvih radara sa 26 kućišta”, rekao je glasnogovornik MUP-a Kantona Sarajevo Irfan Nefić.

U Sarajevu je trenutno registrirano 160.000 vozila, a 1992. godine bilo ih je oko 90.000. Prema zakonu iz 2005. godine, državno Ministarstvo saobraćaja i komunikacija trebalo je poboljšati sigurnost u saobraćaju. Deset godina kasnije, iz Ministarstva ne odgovaraju na pitanje šta su uradili. Cestovna mreža u Bosni i Hercegovini i dalje spada među slabije razvijene u Evropi.

Izvor: Al Jazeera

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0