instant fap

Svečana akademija povodom Dana državnosti

Svečana akademija povodom Dana državnosti

U povodu obilježavanja 25. Novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine, u prostoru gradskog kina, sutra će biti održana svečana akademija kojom će se obilježiti ovaj praznik.

Svečanom akademijom biće obilježena 78. godišnjica utemeljenja moderne države Bosne i Hercegovine, koja je u tom periodu obnovila svoju državnost i imala jednak status i suverenitet, kao i druge republike tadašnje Jugoslavije. Jednakost, sloboda i zajednička budućnost osnovni su principi koji su potvrđeni na prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH-a), koje je održano u noći sa 25. na 26. novembar 1943. godine u Mrkonjić Gradu.

Zbog toga je ovo najznačajniji dan u historiji naše domovine, koji je vratio BiH njenom autentičnom biću, i veličanstven događaj u modernoj historiji naše zemlje koji je predstavljao epohalan iskorak naroda u polje slobode i ravnopravnosti. Svečana akademija održaće se sutra s početkom 13 sati i 30 minuta, a prije svečane akademije, u 12 sati biće upriličeno polaganje cvijeća na Spomenik oslobodiocima koji se nalazi na Trgu ljiljana.

Pored toga, u sklopu manifestacije kojom će biti obilježen Dan državnosti BiH, u 12 sati i 30 minuta na Trgu ljiljana, svoj premijerni nastup imaće i nedavno osnovan sastav mažuretkinja, koje će izvesti tačku „Plava rijeka“. Na ovom događaju mažoretkinje „Condora“ predvodiće žuto plavu kolonu obojenu u zastave BiH, koja će svečano prodefilovati kroz grad.

KOMENTARI