instant fap

Svečana akademiju uz Dan državnosti BiH

Povodom obilježavanja Dana državnosti BiH, danas će u prostoru stare gradske vijećnice na Trgu liljana biti održana svečana akademija. Početak ovog događaja predviđen je u 10.30. sati i očekuje se prisustvo velikog broja zvanica iz društveno političkog života te građana općine Sanski Most.

Prije 69 godina u Mrkonjić Gradu je održano Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a. Osnivanje ovog tijela, na početku najvećeg političkog predstavnika, a kasnije zakonodavnog i izvršnog tijela BiH, ima poseban značaj u razvitku bosanskohercegovačke državnosti. Naime, tada su udareni temelji zajedničke države tri bosanskohercegovačka naroda: Muslimana ili Bošnjaka, Srba i Hrvata. P

otvrđen je i hiljadugodišnji istorijsko pravni kontinuitet države Bosne koja je nastala u desetom vijeku. Istorijskim proviđenjem na ovaj dan, 1992. Godine, formirana je 17. Viteška krajiška brigada, jedinica koja je nosilac najvišeg odlikovanja Armije RBiH, ordena „Zlatni ljiljan“. Svečanom akademijom koja će sutra biti održana, na dostojanstven način obilježiće se oba ova značajna istorijska događaja. Također, predstavnici boračkih udruženja, bivši borci i njihove porodice te ostali građani, prisustvovaće i centralnom obilježavanju dana formiranja 17. Viteške krajiške brigade koje će biti organizovano u narednu subotu u Travniku.

KOMENTARI