Svečani defile: U Banjoj Luci političari, vojnici i studenti obilježili “Dan RS-a”

HomeBiH

Svečani defile: U Banjoj Luci političari, vojnici i studenti obilježili “Dan RS-a”

Ljepote Banje Luke: Kameni most privlači penjače iz cijelog svijeta

U Banjoj Luci, na Trgu Krajine, održana je centralna manifestacija i svečani defile proslave 9. januara, neustavnog “Dana RS-a”.

Centrom Banje Luke prodefiliralo je 479 pripadnika Ministarstva za unutrašnje poslove Republike Srpske (MUP RS-a) organiziranih u devet ešalona. U paradi učestvuje i Zastavni vod i 47 ešalona civilnog sektora.

Počasnu jedinicu MUP-a RS-a pozdravio je predsjednik RS-a, Milorad Dodik. Dodik je nešto ranije odlikovao pojedince i organizacije.

“Republika Srpska je izgubila 30.000 svojih građana koji su dali svoje živote za njenu slobodu. Naša obaveza je da se danas okupimo ovdje i odamo počast onima koji su poginuli za RS. Zahvaljujemo se svim strukturama i vojsci koji su na svojim poslovima kroz njenu historiju dugu 26 godina. Zahvaljujem se i onima koji nam ne misle dobro. Još jednom svima čestitam dan RS-a i želim sve najbolje”, kazao je Dodik.

Odlikovanje je dobio bivši predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i austrijski vicekancelar Strache, koji nije došao da ga preuzme.

Odlikovani su još bivši gradonačelnik Prijedora Marko Pavić, gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić, reditelj Emir Kusturica, posthumno Ljubiša Savić Mauzer…
Centrom Banje Luke prodefiliralo je oko 1.800 učesnika. Za sigurnost se brine oko 700 policajaca. Vladu Srbije na obilježavanju neustavnog Dana RS-a u Banjoj Luci, kako je najavljeno, predstavljao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović, kao i ministar odbrane Aleksandar Vulin, a prisutan će biti i generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas nije bio u Banjoj Luci zbog, kako je rečeno u njegovom uredu, ranije preuzetih obaveza. Dodatno, prisustvovao je predsjednik Južne Osetije Anatolija Bilibova, koji će sutra s ministrom za ekonomske odnose i regionalnu saradnju RS-a Zlatanom Klokićem potpisati memorandum o saradnji RS-a i Južne Osetije.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0