Svečano otvoren najsavremeniji tunel regiona “1. mart”

HomeBiH

Svečano otvoren najsavremeniji tunel regiona “1. mart”

SDA i DF postigli načelan dogovor za državni nivo: Imamo iste ciljeve

tunelHimnom BiH svečano je otvoren tunel “1. mart” kao i dionica puta Zenica jug – Lašva na Koridoru 5C, javlja Anadolija. Pristuni su imali priliku na velikom ekranu pogledati kratki film o nastajanju tunela 1.Mart, poteškoćama i gradnji koja je bila zahtjevna.

“1. mart” predstavlja najsavremeniji tunel u regionu, a dio posebne opreme kojom je opremljen čini led rasvjeta kao i video nadzor koji prati i detektuje sve potencijalne probleme u tunelu i to 24 sata dnevno.
Prema riječima direktora Javnog preduzeća Autoceste Federacije BiH Ensada Karića, “1. mart” je najsavremeniji tunel regiona.
“Ovo je prvi tunel u regiji sa led rasvjetom i moram reći da smo istrajali u namjeri da imamo zadnju riječ tehnologije. Opremljen je i internet konekcijom, radio vezom, video nadzorom i detekcijom incidenata”, kazao je Karić za Anadoliju.
Tunel je dužine tri kilometra i predstavljao je najzahtjevniji dio koridora 5C.
“Njegova izgradnja trajala je skoro tri godine. Na početku ovog projekta imali smo brojne probleme, ali smo ga na kraju uspješno završili”, kaže Karić te dodaje kako je tunel ponos BiH i svih njenih građana.
Tunel koji se nalazi na dionici između Sarajeva i Zenice produkt je saradnje bosanskohercegovačkih firmi na čelu sa kompanijama “Euroasfalt” Sarajevo i “ŽGP” Sarajevo.
“Mislim da smo ovim napravili jednu uspješnu priču bh građevinarstva”, dodao je direktor JP Autoceste FBiH.
Premijer FBiH Nermin Nikšić obratio se prisutnima te kazao kako je tunel prvenstveno rezultat rada bh. radnika i kompanija.
“Ovaj tunel je vlasništvo svih Bosanaca i Hercegovaca i svi imaju pravo na njega”, kazao je.
Nakon programa otvaranja upriličen je vatromet, a na pozornici je upriličen mini-koncert grupe Divanhana.
Vrijednost projekta čija je izgradnja trajala skoro tri godine iznosi 62 miliona eura. Dužina tunela iznosi 2.949 metara, a na svakih 250 metara nalazi se evakuaciona pješačka mreža. Tunel koji je dio koridora 5C izgrađen je prema evropskim standardima i poštuje direktivu o sigurnosti tunela. Na ulaznim rubnim dijelovima tunela nalaze se specijalizovana svjetla koja vozačima omogućavaju privikavanje na svjetlost u tunelu.
Otvaranju tunela prisustvovali su brojni građani, predstavnici federalnih vlasti i brojne druge zvanice i gosti.
Tunel će za promet biti otvoren u utorak, 26. avgusta u 05:00 sati.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0