Svečano otvorena manifestacija „Musalla 2022“

Homeinmedia danas

Svečano otvorena manifestacija „Musalla 2022“

Proljeće na kratko pauzirano

Kulturno vjerska manifestacija „Musalla 2022“ svečano je danas otvorena na lokalitetu istoimenog kulturno istorijskog spomenika u mjestu Donji Kamengrad, nadomak Sanskog Mosta.

Ovogodišnja manifestacija će se odvijati u periodu od 25. do 29. jula i obilovaće nizom prigodnih sadržaja vjerskog, naučnog i kulturnog karaktera. Manifestaciju je svečano proglasio otvorenom Mirza ef. Žerić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most i ujedno predsjednik Organizacionog odbora. Načelnik Općine Sanski Most, Faris Hasanbegović je istakao kako je manifestacija u proteklim godinama postala prepoznatljiva i da danas čini jedan od identifikacijskih brendova grada na Sani.

U sklopu ovogodišnjeg programa večeras će se u haremu Hamzibegove džamije s početkom u 21:00 sati, poslije akšam namaza, održati večer s hafizom Ammarom Bašićem pod nazivom „Miljenikom inspirisani“. U utorak, u mjestu Hrustovo, na lokalitetu tamošnjeg sportsko rekreacionog centra,organiziraće se vjersko kulturni program pod nazivom „U vjeri čvršći“ .

Gost predavač u sklopu ovog događaja biće prof. Mersad ef. Kreštić, zamjenik glavnog zagrebačkog imama. U srijedu, na lokaciji Prijedorske ulice, posjetioce očekuje koncert duhovne muzike sa Eldinom Huseinbegovićem i Šejmom Mehić. U četvrtak, u haremu džamije Sultana Mehmeda El Fatiha biće upriličena tradicionalna Večer kur'ana s hafizima iz Turske, Irana i BiH, a gost vaiz ove večeri biće dr. Elvir ef. Duranović. Centralni sadržaj i ove godine biće klanjanje džuma-namaza na lokalitetu Musalle u Donjem Kamengradu, uz prateće sadržaje, a posebna atrakcija ove godine biće defile turskog vojnog orkestra Mehter i bajraktara gradom.

Prema predanju, na ovome istom mjestu je 1463. godine džumu klanjao turski sultan Mehmed el-Fatih, nakon pobjede nad ugarskom vojskom u bici za obližnju utvrdu, te je na tom mjestu dao da se izgradi musalla. Musalle su preteče džamija, a prema nekim podacima na prostoru čitavog Balkanskog poluostrva preostala ih je tek nekolicina. Musalla u Donjem Kamegradu upisana je u državni registar kulturno historijskih spomenika od posebnog značaja i pod zaštitom je države, a osim toga danas je jedina aktivna musalla na prostoru čitavog Balkanskog poluostrva.

Iz organizacionog odbora je upućen poziv vjernicima i svim ljudima dobre volje da svojom prisustvom uveličaju sadržaje ovogodišnje manifestacije “Musalla 2022”.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0