Svečano otvorena Termoelektrana “Stanari”

HomeVijestiBiH

Svečano otvorena Termoelektrana “Stanari”

Poziv za novi trening iz izgradnje mira za studente iz BiH

Nova Termoelektrana (TE) Stanari danas je svečano puštena u rad.

Svečanoj ceremoniji kojom je obilježen završetak izgradnje prisustvovali su ambasadori Velike Britanije i Kine u BiH Edward Ferguson i Chen Bo, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predstavnici Vlade RS na čelu sa premijerom Željkom Cvijanović, rukovodstvo kompanije ” Dongfang Electric Corporation”, te brojni poslovni partneri i domaćini iz EFT grupe.

Nakon otvaranja gosti su obišli postrojenje, nakon čega su zasadili prve mladice u “Parku prijateljstva” pored termoelektrane.

U kompaniji “EFT-Rudnik i Termoelektrana Stanari” kažu da je nova termoelektrana u potpunosti usklađena sa propisima RS iz oblasti zaštite životne sredine, te se u potpunosti pridržava direktive Evropske unije za postrojenja sa velikim ložištima 2001/80/EC.

“Procjena uticaja na životnu sredinu (EIA) za TE Stanari pokazala je da izgradnja i rad elektrane neće imati bitniji uticaj na životnu sredinu”, kažu u ovoj kompaniji.

Pogon termoelektrane projektovan je na bazi istraženih i potvrđenih rezervi uglja od 108 miliona tona, što je dovoljno za kontinuiran rad narednih 40 godina. Termoelektrana će imati godišnju proizvodnju od predviđenih 2.000.000 megavati.

“EFT RiTE trenutno zapošljava 720 radnika, do kraja godine taj broj će se popeti na 800 radnika, a daljim razvojem očekuje se da broj zaposlenih u punom kapacitetu rada Termoelektrane i Rudnika Stanari bude 900”, najavili su iz ove kompanije.

Ipak, članovi Centra za životnu sredinu juče su akcijom ispred zgrade Vlade RS-a skrenuli pažnju javnosti na zdravstveni uticaj i društvene troškove projekta TE Stanari. Tvrde da nisu dobili niti jedan dokument na osnovu kojeg se može vidjeti da će termoelektrana Stanari da se pridržava propisanih ograničenja emisija. Oni su angažovali stručnjaka, koji je sproveo studiju uticaja ove termoelektrane, koristeći model prostiranja zagađenja i uticaja koji koristi i Evropska unija.

“Nalazi su zabrinjavajući, te upućuju da će termoelektrana Stanari za vrijeme trajanja svog rada da uzrokuje između 218 i 1.817 smrti, te finansijsku štetu između 127 miliona i 1.153 milijarde evra”, saopštio je Centar.

Nakon toga Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS akciju Centra nazvalo je “najnovijom cirkuskom predstavom koja je imala za cilj da paušalnim, pseudonaučnim ocjenama uznemire javnost i, po ko zna koji put, omalovaže napore RS da stvori bolje životne uslove svojim građanima”.

“Sva njihova navodna stručnost kada je riječ o Termoelektrani Stanari, pala je u vodu potvrdom Sekretarijata Energetske zajednice da su Ekološkom dozvolom koja je izdata za ovu termoelektranu propisane granične vrijednosti emisija u skladu sa Direktivom 2010/75/EU o industrijskim emisijama, koje su strože od graničnih vrijednosti emisija propisanih Direktivom 2001/80/EZ o emisijama iz velikih ložišta, koje su, prema mišljenju Sekretarijata Energetske zajednice, trebale biti primijenjene za Termoelektranu Stanari”, navode iz resornog ministarstva.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0