Svjedok na suđenju Mladiću: Leševe zakopavala prijedorska policija, a ne Vojska RS-a

HomeVijestiBiH

Svjedok na suđenju Mladiću: Leševe zakopavala prijedorska policija, a ne Vojska RS-a

Iz Haaga uživo: Cijeli svijet čeka 14 sati i presudu Haškog tribunala

U nastavku suđenja Ratku Mladiću pred Haškim tribunalom, svjedok Odbrane Ostoja Marjanović izjavio je da 1992. nije znao za pokopavanje leševa na površinskom kopu Tomašica kod Prijedora, iako je bio direktor rudnika u čijem sastavu je bio ovaj kop.

Marjanović je tvrdio da je za masovne grobnice u Tomašici i Jakarinoj kosi, pogonima rudnika Ljubija čiji je direktor bio, čuo tek 2003. godine tokom svjedočenja pred Haškim tribunalom, javlja BIRN – Justice Report.

Svjedok je sugerisao da leševe nije zakopavala Vojska Republike Srpske (VRS), nego prijedorska policija.

Na pitanje advokata Miodraga Stojanovića “ko je vodio proces prikupljanja tijela, asanacije terena i pokopavanja”, Marjanović je kazao da pretpostavlja “da je to bio Centar javne bezbjednosti” iz Prijedora, odnosno policija.

Haško tužilaštvo dokazuje da su u primarnoj grobnici Tomašica i sekundarnoj na lokaciji Jakarina kosa bili pokopani Muslimani koje je VRS ubila tokom akcije etničkog čišćenja prijedorskog kraja u proljeće i ljeto 1992. godine. Mladića, tadašnjeg komandanta VRS-a, optužnica tereti za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u Prijedoru i još nekoliko opština imao razmjere genocida. Na suđenju je ranije rečeno da je iz ovih grobnica ekshumirano i identifikovano 604 tijela.

Tu pretpostavku utemeljio je, kako je rekao, na činjenici da je policija tijela uklonila i poslije masovnog ubistva Muslimana na prevoju Korićanske stijene na planini Vlašić u avgustu 1992. godine.

Na pitanje zna li odakle su tijela koja su bila pokopana, Marjanović je odgovorio da ni o tome “nema saznanja” i da bi “sve što mi mogao da kaže bile pretpostavke”.

Na pitanje tužioca Arthura Traldija da li su mašine rudnika iz Ljubije bile upotrijebljene da bi se prijedorske vlasti “riješile” tijelaubijenih na Korićanskim stijenama, Marjanović je odgovorio potvrdno, dodavši kako je “za počinioce čuo da su pripadnici policije” i da je “policija mobilisala mašine”.

Odgovarajući na tužiočeva pitanja, svjedok je potvrdio da je“čuo” za ubistva stotine Muslimana u selima Bišćani i Zecovi kod Prijedora i u logoru Keraterm i Omarska u ljeto 1992. godine.

Na pitanje zna li da su u junu 1992. nesrbi ubijani i u krugu jednog od pogona rudnika u kojem je bio direktor, Marjanović je rekao: “Moguće, ja ne znam detalje, ali je moguće”.

Svjedok će iskaz okončati danas, 10. novembra.

General Mladić je optužen i za genocid počinjen u Srebrenici, terorisanje stanovništva Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

radiosarajevo

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0