Svjetska (a naša) destinacija skijanja: Bjelašnica domaćin FIS Europa kupa

HomeVijestiBiH

Svjetska (a naša) destinacija skijanja: Bjelašnica domaćin FIS Europa kupa

Velike gužve na skijalištima

Olimpijski centar Bjelašnica će 12. i 13. februara 2023. godine biti domaćin FIS Europa kup u Super-G disciplini za žene. Organizacija ovog važnog događaja potvrđuje da je Bjelašnica zadovoljila visoke kriterije Međunarodne skijaške federacije (FIS), uključujući kvalitet i sigurnost staza.

Ovo je rezultat kontinuiranog ulaganja u razvoj ski-centra, i takmičarskog sporta te jasne strategije Uprave ski-centra da OC Bjelašnicu vrati na listu važnih skijaških destinacija.

Iako su početak kalendarske zime obilježile ispodprosječne snježne padavine u većem dijelu Europe, pripreme za Europa kup odvijaju se po planu te ulaze u svoju finalnu fazu. Početkom februara 2023. održat će se i posljednja FIS kontrola.

Danas je u hotelu Nomad održana konferencija za medije na kojoj su premijer Vlade KS, ministar privrede KS i načelnik Općine Trnovo istakli značaj održavanja ovog sportskog događaja za dalji razvoj Olimpijskog centra Bjelašnica, Sarajeva, sportista i prestižnih skijaških takmičenja.

“Na 39. godišnjicu Zimskih olimpijskih igara ’84, kada je Sarajevo bilo glavna vijest u svijetu,Bjelašnica se vraća na mapu značajnih takmičarskih destinacija vrhunskog skijanja. Bjelašnica je vraćena u kalendar takmičenja alpskog skijanja Međunarodne skijaške federacije. Želimo da prestižna skijaška takmičenja postanu zaštitni znak Sarajeva i BiH. Do tada, podržimo našu najuspješniju skijašicu, Elvedinu Muzaferiju, koja će po prvi put na domaćem terenu, 12. i 13. februara, braniti boje naše zemlje”, rekao je Edin Forto, premijer Vlade KS.                                                       

Ministarstvo privrede KS u protekle dvije godine uložilo je oko 30 miliona KM u obnovu i revitalizaciju olimpijskih sadržaja na Bjelašnici s primarnim ciljem da se Bjelašnica vrati na FIS listu takmičenja.

Elvedina Muzaferija, najbolja skijašica u historiji BiH i jedina koja je ostvarila bodove u FIS Svjetskom kupu, po prvi put će na poznatom terenu pred domaćom publikom odmjeriti snagu sa najboljim skijašicama u brzim disciplinama. Zahvaljujući ostvarenim rezultatima i svjetskom uspjehu naše skijašice, otvaraju se mogućnosti za razvoj skijaškog takmičenja, ali i za organizaciju vrhunskih takmičenja na svjetskom nivou.

Organizatori događaja najavljuju na Bjelašnici 12. i 13. februara pravi skijaški spektakl koji će uz program takmičenja najboljih europskih skijašica u brzim disciplinama ponuditi i raznovrstan zabavni program za sve posjetitelje s ciljem afirmacije skijanja i sporta.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0