Svjetska zdravstvena organizacija odobrila kinesku vakcinu Sinopharm

HomeVijestiGlobus

Svjetska zdravstvena organizacija odobrila kinesku vakcinu Sinopharm

U Srbiji građani traže i treću dozu: Šta se dešava sa Sinopharmom i antitijelima

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) odobrila je danas kinesku Sinopharmovu vakcinu protiv Covida-19 za hitnu upotrebu, olakšavajući put siromašnijim zemljama da dobiju pristup još jednoj prijeko potrebnoj injekciji koja će pomoći u okončanju pandemije.

Odobrenje omogućava da se Sinopharmova vakcina uključi u COVAX, globalnu inicijativu WHO-a koja je osmišljena da promovira nepristrasnu distribuciju vakcina širom svijeta.

Bogate zemlje gomilaju doze, dok je Indija, glavni proizvođač vakcina, zaustavila izvoz zbog krize uzrokovane drugim valom pandemije. Zbog rijetkih nuspojava neke zemlje su nakratko zaustavile upotrebu doza AstraZeneca i Johnson & Johnson te promijenile smjernice oko upotrebe.

Mogućnost dobivanja vakcina mogla bi se dodatno poboljšati sljedeće sedmice kada će WHO razmatrati upotrebu još jedne kineske vakcine koju je napravila kompanija Sinovac.

Andrea Taylor, koja analizira globalne podatke o vakcinama na Duke Global Health Institutu, nazvala je potencijalno dodavanje dvije kineske vakcine u program COVAX “prekretnicom”.

“Situacija je trenutno toliko očajna za siromašne zemlje da vrijedi iskoristiti sve doze koje možemo dobiti”, kazala je Taylor te dodala: “Imati potencijalno dvije mogućnosti koje dolaze iz Kine moglo bi zaista promijeniti ‘pejzaž’ onoga što je moguće tokom sljedećih nekoliko mjeseci.”

Za Kinu odobrenje predstavlja vrhunac diplomatskih napora u vezi sa vakcinama i nudi priliku da popuni prazninu koju su ostavile zapadne države i farmaceutske kompanije u siromašnijim zemljama.

Sinopharm je prva kineska vakcina koju je WHO klasificirala kao sigurnu i efikasnu, a njihovo odobrenje moglo bi ublažiti zabrinutost zbog nedostatka transparentnosti kineskih proizvođača.

Regulatorne agencije iz Kine i drugih zemalja odobrile su vakcinu Sinopharm proteklih mjeseci, iako kompanija nije objavila podatke iz treće faze kliničkog ispitivanja da bi naučnici mogli samostalno procijeniti rezultate.

WHO je dobila pristup tim podacima prije odobrenja, ali postoje ograničeni podaci o tome koliko će vakcina djelovati protiv mnogih varijanti koronavirusa koje se pojavljuju širom svijeta.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: