HomeMagazin

Svjetski je dan mlijeka!

Ukusan i zdrav recept za iftar: Isprobajte orijentalni Sultan kebab

Obilježavanje Svjetskog dana započelo je 2001. godine, kada je Organizacija za hranu i poljoprivredu UN-a naglasila važnost potrebe pristupa dovoljnoj količini visoko-kvalitetne hrane za uživanje u zdravom i aktivnom životu.

Mlijeko je jedan od najcjelovitijih prehrambenih proizvoda: izvor je  visokokvalitetnih bjelančevina, ugljikohidrata, mliječne masti, vitamina A, skupine B, C, D, E i K, te minerala (kalcij, fosfor, kalij i magnezij).

Stručnjaci preporučuju svakodnevno konzumiranje između 4,8 i 7,2 decilitara mlijeka, jogurta ili sličnog fermentiranog mliječnog napitka za optimalno funkcioniranje zdravog organizma, a nećete pogriješiti ako pojedete do 40 grama polutvrdog sira. Čak četiri decilitra mlijeka sadrže 600 miligrama kalcija. Odrasle osobe do 50. godine trebaju 1.000 miligrama kalcija dnevno, dok je doza povećana za 200 miligrama kada su u pitanju starije osobe.

Bjelančevine ove bijele tekućine pobrinut će se za izgradnju čvrstih i jakih mišića, a usporedno sa zašećerenim energetskim pićima koji se često ispijaju nakon treninga, čaša mlijeka je bolji izbor tvrde kanadski istraživači. Ako želite lakše sagorjeti masno tkivo i definirati tijelo, nakon treninga posegnite za čašom mlijeka.

Mlijeko je također pravi izbor za guste i čvrste kosti koje zahtijevaju kalcij. Uz svakodnevnu konzumaciju mlijeka čuvamo i naše zube, s obzirom da ono neutralizira kiselinu u usnoj šupljini, što zube štiti od karijesa.