instant fap

Svjetski lider u proizvodnji auspuha

rausk

Predstavnici Razvojne agencije USK su posjetili u srijedu 19.12.2012.g. firmu Remus Innovation d.o.o. u Sanskom Mostu. Svjetski lider u proizvodnji sportskih sistema auspuha za motorna vozila je odlučio investirati ukupno 5,3 miliona € i zaposliti 300 radnika u novoosnovanom pogonu u Sanskom Mostu. Ovo preduzeće izvozi 90% svoje proizvodnje u preko 60 zemalja svijeta, te je kompletna proizvodnja u  pogonu koji se nalazi u Sanskom Mostu namijenjena izvozu.

Vlasnici firme Remus Innovation d.o.o. S.Most, bračni par Angelika i Otto Kresch sa njihovim suradnicima prezentirali su dosadašnja ulaganja i planove za nova ulaganja na području Unsko-sanskog kantona.

Značajan dio sredstava je uložen u fizičku infrastrukturu. U tehnologiju je do sada uložen 1,5 milion EUR, te do sada ima skoro 50 zaposlenih. Sa novim ulaganjem koje ova firma planira započeti već u idućoj godini, imaće 300 zaposlenih a investicija će ukupno iznositi 5,3 miliona EUR.

Predstavnici Razvojne agencije USK su se složili da je zabrinjavajuće da je ovakva firma do sada samo deklarativno podržana i to je bio i razlog posjete Remus Innovation d.o.o. S. Most. Razvojna agencija je prezentirala instrumente podrške poduzetništvu Vlade USK i Razvojne agencije, koji su trenutno na snazi, te se stavila na raspolaganje sa zadatkom osiguranja kvalitetnog servisa u procesu realizacije ovakvih investicija. Osim dostupnosti postojećih instrumenata podrške ovakvim investitorima, Razvojna agencija USK će se povezati i informisati investitore o institucijama i organizacijama koje podržavaju ovakve oblike investiranja i zapošljavanja, te nude vlastite razvojne programe.

Pored ovoga, Razvojna agencija USK će potaknuti aktivnosti klastera u sektoru metaloprerađivačke industrije koja je po broju zaposlenih i obimu proizvodnje jedna od najvažnijih grana privrede u USK.

Direktor Razvojne agencije USK, gosp. Haris Komić, je izjavio da je fasciniran pogonom i cijelim projektom, te da će upoznati Premijera i Ministra privrede USK sa ovom investicijom, kako bi preuzeli aktivnu ulogu kada je u pitanju ova firma kao i svi budući investitori u Unsko-sanskom kantonu. Naglašene su i glavne komparativne prednosti investiranja u regiju sjeverozapadne BiH i USK koje mogu biti odlično iskorištene, kao što su blizina EU i jeftina radna snaga. Gosp. Komić se zahvalio investitorima što su odabrali  USK za investiranje.

KOMENTARI