Svjetski meteorolozi poručuju: Ovo će biti najtoplija godina na Zemlji

HomeVijestiGlobus

Svjetski meteorolozi poručuju: Ovo će biti najtoplija godina na Zemlji

Vlada izdala važne preporuke poslodavcima: Zaštitite radnike od visokih temperatura

Sedmicu prije početka planirane Konferencije o globalnim klimatskim promjenama u Parizu, danas je WMO objavio provizorni izvještaj o klimatskim promjenama za tekuću 2015. godinu.

“Sve ukazuje da će 2015. biti najtoplija godina od kada se vrše mjerenja sa također najvisočijom temperaturom površine okeana. Najvjerovatnije će biti prekoračen prag od jednog stepena Celsijusa. Sve su to izuzetno loše vijesti za planetu”, kazao je generalni sekretar WMO-a Michel Jarraud na današnjoj konferenciji za novinare u Ženevi.

Iz WMO upozoravaju na enormni rast temperature na globalnom nivou zbog kombiniranih posljedica efekta El Nina i antropogenih uticaja.

U petogodišnjem izvještaju WMO-a se navodi da je period od 2011. do 2015. godine bilo najtoplije razdoblje na Zemlji sa brojnim ekstremnim manifestacijama klimatskih promjena.

“Emisiju gasova staklene bašte koji uzrokuju klimatske promjene je moguće kontrolirati. Imamo i znanje i alate potrebne za takvu reakciju. Sada imamo izbor, ali neće ga imati buduće generacije”, poručio je Jarraud i dodao da se nastavak globalnog zagrijavanja pod uticajem fenomena El Nino očekuje i naredne godine.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: