instant fap

Svoje posjetioce ostavlja bez daha

Svoje posjetioce ostavlja bez daha

Hrustovačka pećina se nalazi deset kilometara od Sanskog Mosta, u selu Hrustovo. Ulaz u pećinu je dubok, svod u unutrašnjosti pećine veoma visok, a dugačka je oko 1.000 metara. Pećina je uvijek prepuna posjetilaca, a posjeduje naučno-istraživačke, obrazovne i turističko-rekreativne vrijednosti.

Sve posjetioce ostavlja bez daha. Sama pećina je veoma prostrana, što ostavlja impozantan utisak, a putevi se u njoj račvaju u dva pravca.

U njoj se mogu vidjeti čudesni oblici brojnih stalaktita i stalagmita, a arheološka istraživanja, koja su rađena početkom dvadesetog stoljeća otkrila su da je ulaz u pećinu nastanjivan od najranijih faza ljudskog postanka.

Iskopavanja su otkrila praistorijska ognjišta, kao i ostatke kostiju pradavnih životinja, kojima se hranio prvobitni čovjek.

Arheološka istraživanja Zemaljskog muzeja iz Sarajeva otkrila su ostatke grnčarije koji pripadaju takozvanoj „vučedolskoj kulturi“, čija je postojbina zapadna Slavonija i okolica Vukovara. Svi pronađeni predmeti čuvaju se danas u Zemaljskom muzeju u Sarajevu.

KOMENTARI