instant fap
NaslovnicaUncategorized

Tajanstveno ledenjačko jezero Merzbacher

Tajanstveno ledenjačko jezero Merzbacher

Ledenjačko jezero Merzbacher, karakteristično je po tome što se naglo pojavljuje i naglo nestaje.

Fenomen nastanka i nestanka je ekstremno kratak (jezero se isprazni za manje od tri dana) tako da još uvijek nisu sasvim razjašnjeni procesi koji stoje iza tog prirodnog fenomena.

Sve se to događa u strmoj, nepristupačnoj dolini središnje Azije, gdje se dva moćna ledenjaka susreću u zabačenom dijelu Tien Shan planine.

Postoji nekoliko teorija o tome što se događa – neki znanstvenici su mišljenja da kada razina vode dosegne kritičnu razinu, veliki ledeni komadi koji čine branu počinju da plutaju omogućivši pritom otjecanje vode. Prema drugoj, tlak vode zapravo uzrokuje deformaciju ledene brane – stvarajući pritom pukotine kroz koje voda prolazi.

Jezero se stvara u toku ljetnih mjeseci kada porast temperature izaziva topljenje leda i mješavina leda i vode puni dolinu. Voda se skuplja i zadržava ledenom branom koja se formira kada led iz Južnog Inylcheka skrene i ulazi u dolinu prema Sjevernom Inylchek ledenjaku i tu se stapa i veže za ledene blokove.

Studije jezera pokazuju izuzetno brzo punjenje od 5cm na sat ljeti, stvarajuci jezero veličine 5x2km prije nego sto nestane.

Ciklus pražnjenja i punjenja događa se jednom ili dva puta godišnje najčešće u augustu ili septembru.