instant fap

Tajna prodaja Avaza

Sredinom jula Fahrudin Radončić je, po tvrdnjama svog advokata, prodao i Avaz i Avaz-roto pres, no tek je sada jasno zašto je to najveća medijska tajna u BiH • Kupci nepoznati, ali sve ostaje u porodici

Prije samo 15-ak dana Dnevni avaz je pisao o “prljavom planu SDA s Keljmendijem” navodeći kako je, zapravo, cilj zastrašiti Radončića “hapšenjem Nasera Keljmendija kao navodnog ubice Ramiza Delalića (Delalić je, inače, u intervjuu za SB, objavljenim posthumno, najveću opasnost za svoj život vidio u Bakiru Izetbegoviću koji nikada nije bio saslušan po tom osnovu). (…) Plan, čiji su autori Sadik Ahmetović, Bakir Alispahić i glavni boss Bakir Izetbegović, jeste da se to uradi uoči predstojećih lokalnih izbora. Uz pomoć jednog tužioca, koji je vezan uz vrh SDA, scenarij koji je otkriven predviđa da se Keljmendi drži u zatvoru 30 dana. Nakon toga bi bio pušten u nedostatku dokaza, a najvišu političku cijenu, prema imbecilnom planu ‘iranskog’ vrha SDA trebao bi platiti ni kriv ni dužan SBBBiH”.

Propali scenarij

Izetbegović, tačno je, nikad nije bio saslušan i neće ni biti iz prostog razloga što nema apsolutno nikakve veze s Delalićevim ubistvom ma koliko mu to proteklih mjeseci pokušao podmetnuti Avaz sa svojim utemeljiteljem na čelu. No, zanimljiva je tvrdnja Dnevnog avaza da će SBB “ni kriv ni dužan” ispaštati ukoliko Naser Keljmendi bude uhapšen. Zašto bi se hapšenja najopasnijeg kriminalca u regionu bojao, recimo, Emir Kabil, doktor iz Tuzle? Ili Dragan Vikić, profanisani kandidat SBB-a za načelnika Općine Centar na lokalnim izborima, inače nekadašnji komandant elitne specijalne jedinice MUP-a RBiH? Zašto, osim ukoliko Dnevni avaz ne identifikuje SBB sa Fahrudinom Radončićem, a s obzirom na to da je on njegov osnivač i predsjednik, očito je da upravo to rade, jer SBB jeste Fahrudin Radončić koji je i napravio političku partiju pokušavajući se dograbiti vlasti kako bi spriječio eventualne istrage. Iako je dobio određen broj glasova, a Zlatko Lagumdžija, lider SDP-a, ponudio mu čak mjesto ministra sigurnosti, očito da je Radončić zakasnio.

Za razliku od “scenarija” koji je Radončić ponudio svojim čitaocima, unaprijed stvarajući alibi (tvrdnjama kako im se sve namješta) za sebe (ali i za Keljmendija), Goran Zubac, direktor SIPA, bio je više no jasan kada se nekoliko sati nakon što je otpočela akcija Lutka obratio novinarima izjavljujući da je ubistvo Ramiza Delalića u potpunosti zadokumentovano. U to vrijeme je još trajao pretres hotela Casa Grande na Ilidži jer je njegov vlasnik Naser Keljmendi prvoosumnjičeni za Delalićevo ubistvo. E sad, teško da se Zubac može optužiti za pripadnost “imbecilnom planu iranskog vrha SDA”, ili FMUP, MUP KS-a, MUP RS-a, MUP distrikta Brčko, Opštinsko tužilaštvo iz Istočnog Sarajeva i Tužiteljstvo BiH koje je pod palicom Bože Mihajlovića, šefa Posebnog odjela za organizirani kriminal, vodilo cijelu istragu i dalo nalog za akciju. Akcija, označena kao najveća poslijeratna koja ima za cilj obračunati se sa organiziranim kriminalom, unaprijed je dobro pripremljena sa, kako je Zubac istakao, “materijalnim dokazima”.

Obavještajni doušnici

Ne treba sumnjati da je Radončić, zahvaljujući svojim doušnicima raspoređenim u policiji i tužiteljstvima, imao djelimične informacije o ovoj velikoj istrazi, što potvrđuje i naprijed pomenuti tekst objavljen u Dnevnom avazu. Policija na adresama nije pronašla nijednog od Keljmendija (Nasera i tri njegova sina), a po brižljivo uklonjenim tragovima, sumnja se da su znali za akciju iako je držana u najvećoj tajnosti. Sumnja se da su u Crnoj Gori, gdje Naser Keljmendi već neko vrijeme ulaže u nekretnine, a hvalio se i da je finansijski podržao nezavisnost ove nekadašnje jugoslovenske republike. S druge strane, nema ni mjesec kako su crnogorski mediji objavili da je Radončić s Vladom CG dogovorio kupovinu Pobjede. No, ono što se u to vrijeme nije znalo jeste da je Radončić prodao(?!) Avaz.

Naime, Nedim Dobojlić, advokat koji zastupa Radončića u mnogim procesima pred sudom, nedavno je u jednoj tužbi to decidirano naveo: “Prodao je Avaz-roto press d.o.o. 6. jula 2012. Također, on više nije ni vlasnik Avaza d.o.o. od 6. jula 2012. godine”. No, kupaca nema ni na mapi, a dobro obaviješteni izvori tvrde da sve ostaje u porodici. Izgleda da Radončić nije samo Keljmendija upozorio šta mu se sprema u BiH već je i sam (na vrijeme?) počeo praviti odstupnicu za sebe.

 

KOMENTARI