instant fap

Tajne zarobljene pod ledom

PROJEKT istraživanja pola milijuna godina starog jezera Ellsworth zarobljenog ispod antarktičkog glečera, mogao bi rezultirati novim otkrićima vezanim za nastanak života na ovom planetu.

Riječ je o projektu dvaju britanski istraživačkih centara i čak osam sveučilišta, a uključuje bušenje do dubine od tri kilometra s ciljem uzimanja uzoraka vode i sedimenta. Jezero Ellsworth dugo je desetak i široko oko 3 kilometra, a svoje je tekuće stanje zadržalo zahvaljujući pritisku s površine i vrućini koja dolazi iz zemljine jezgre.

Dosad nepoznati mikroorganizmi
Znanstvenici vjeruju da je ovo jezero dom dosad nepoznatim bakterijama, virusima i mikroorganizmima koji kriju tajne o nastanku života na Zemlji.

“Istraživanja će nam pomoći da otkrijemo gdje organizmi mogu živjeti, ali i rezultirati spoznajama o mogućnosti života na drugim planetima”, rekao je David Pearce, mikrobiolog koji radi na istraživanju Antarktika.

Manje vjerojatan scenarij je da jezero ne krije nova otkrića, ali to bi značilo da pravilo “gdje ima vode, ima života” – ne vrijedi.

“U tom slučaju doznali bi gdje su granice života na ovom planetu jer organizmi postoje čak i u oblacima”, rekao je Pearce.

Mogućnost života na drugim planetima

Projekt je nastajao 16 godina, a iza svega stoji Martin Siegert koji tvrdi da je temeljni cilj “istražiti povezanost između vode i života na najekstremnijim mjestima”.

“Izolirani ‘džepovi’ vode pod ledom se nalaze tisućljećima i nisu bili u dodiru s ostatkom planeta niti atmosferskim promjenama”, rekao je Siegert i dodao da će sediment donijeti informacije o nastanku života, opstanku u ekstremnim uvjetima, klimatskim promjenama, ali i o mogućnosti života na drugim planetima sličnih uvjeta.

KOMENTARI