instant fap

Tajno ime Baraka Obame je Odmetnik, a Mišel – Renesansa

Tajna služba SAD koristi šifrovana imena za američke predsjednike, prve dame i ostale eminentne ličnosti i mjesta. Svrha korišćenja tajnih imena u početku su bili bezbjednosni razlozi, a njihova upotreba datira iz vremena kada osjetljive elektronske komunikacije nisu bile rutinski šifrovane. Danas tajna imena služe samo zbog brzine i jasnoće u sporazumijevanju, kao i zbog tradicije.

Kodirana imena osmišljava Agencija za komunikacije Bijele kuće (WHCA), koja je osnovana za vrijeme Frenklina Ruzvelta.

Agencija ima sjedište u vojnoj luci u Anakostiji u blizini Vašingtona i sastoji se od šest odjeljenja i sedam organizacionih jedinica.

Prema ustanovljenom protokolu, za kodirana imena uzimaju se jednoznačni, nedvosmisleni pojmovi, riječi lake za izgovor, i one koje bez problema mogu razumjeti oni koji ih primaju i prenose preko radija ili telefona, bez obzira na svoj maternji jezik.

Tradicija je da se svim članovima porodice daju imena koja počinju istim slovom.

Šifrovana imena mijenjaju se povremeno zbog bezbjednosnih razloga, ali su često poznata javnosti. Radi veće sigurnosti, šifre se uzimaju sa spiska “odgovarajućih” riječi, pri čemu se izbjegava upotreba svakodnevnih riječi koja bi se mogla shvatiti u svom osnovnom značenju.

Tajna imena nekih američkih predsjednika, poznatih ličnosti i mjesta:

Mit Romni – Tajno ime mu je “džavlin” (koplje), kako se zvao model automobila Ameriken Motorsa u kome je Romnijev otac bio direktor.

Barak Obama – Predsjednik Obama odabrao je ime “Renegejd” (odmetnik) kada su mu dali spisak sa imenima koja počinju slovom “r”. Kako običaj nalaže, i članovi njegove porodice dobili su imena koja počinju ovim slovom, pa je supruga Mišel dobila ime “Renesansa”, a kćerke Malija i Saša su postale “Redijens” (sjaj) i “Rouzbad” (pupoljak).

Džon Kenedi – “Kopljanik” (lanser) se dobro uklapalo sa temom Kamelota, dvorca kralja Artura, kao i sa likom Lanselota, Arturovog viteza i velikog ženskaroša.

Ričard Nikson – Nadimak “Reflektor” gotovo je ironičan za predsjednika koji je pao zbog afere Votergejt, koja je otkrivena kada su noću viđene baterijske lampe agenata koji su upali u prostorije Demokratske partije.

Ronald Regan – Odlično mu je odgovarao šifrovani nadimak “Sirova koža” (rouhajd), zato što je u mladosti igrao u vestern filmovima

Kraljica Elizabeta – “Kitihok” – Organizacija međunarodnog civilnog vazduhoplovstva ovako naziva transport članova britanske kraljevske porodice i vlade

Princ Čarls – Junikorn (jednorog)

Frenk Sinatra – Napoleon

Antonio Banderas – Zoro

Kemp Dejvid – Rezidencija predsjednika države dobila je šifrovano ime “kaktus”

Kancelarija potpredsjednika države – Paukova mreža (kobveb)

Član kabineta potpredsjednika – Pejsmejker

Predsjednikova limuzina – Kočija

Bijela kuća – Kasl (dvorac)

Situaciona soba u Bijeloj kući – Mješalica za cement (sement mikser)

Sjedište FBI – Kork (čep)

 

(Vijesti,ba/Blic)

KOMENTARI