instant fap

Talijanski kardinal: Crkva je ostala 200 godina iza modernog vremena

Talijanski kardinal Carlo Maria Martini je u posljednjem intervjuu prije smrti kazao da je Katolička crkva ostala 200 godina iza modernog vremena. Kardinal je jučer umro u 85. godini. Talijanske novine Corriere della Serra su danas objavile njegov posljednji intervju, koji je vodio u kolovozu, a u kojem je rekao da se “Crkva umorila”.

Martini je jedno vrijeme označavan i kao “sljedeći Papa”, a tražio je da Crkva prepozna svoje pogreške te se radikalno promijeni po mnogim pitanjima, počevši od samog Pape. Hiljade ljudi su danas pohodile njegov odar koji je smješten u Milanskoj katedrali, gdje je 20 godina bio nadbiskup. Umirovio se 2002. godine, a bolovao je od Parkinsonove bolesti, piše Index.

U zadnje intervjuu je rekao da su katolici izgubili povjerenje u Crkvu. “Naša kultura je zastarjela, naše crkve su velike i prazne, a crkvena birokracija raste”, kazao je Martini. “Pedofilski skandali su nas obvezali da krenemo u transformaciju”, kazao je Martini koji je bez straha govorio o nekim temama koje Crkva još uvijek smatra tabuom, kao što je korištenje kondoma u borbi protiv AIDS-a i uloge žena u Crkvi, piše Index.

2008. godine je kritizirao branjenje kontrole rađanje uz pojašnjenje da će zbog nje mnogi vjernici otići. Dvije godine ranije je javno rekao da kondomi u nekim situacijama predstavljaju “manje zlo”.

KOMENTARI