instant fap

Tata koji je dao otkaz i posvetio se liječenju sina

Tata koji je dao otkaz i posvetio se liječenju sina

U pitanju je naslijedna bolest od koje najčešće obolijevaju muška djeca, a spada u najprogresivnije oblike mišićne distrofije. Godišnje od ove bolesti oboli otprilike 20.000 novorođenčadi, a uzrokuje je to što tijelo ne proizvodi protein distrofin koji omogućava jačinu mišićnih vlakana. 


Prije godinu dana, u trenutku kad je saznao za dijagnozu sina Ejtanija, 40-godišnji Ganot osjećao se bespomoćno. Odlučio je da da otkaz na svom visoko plaćenom poslu i preseli porodicu. Da bi potom sakupio 17 miliona dolara i osnovao biotehnološku kompaniju sa ciljem da što pre otkriju i krenu u proizvodnju potrebnih lijekova.

“On je jedan od onih neobičnih roditelja koji kažu: ‘Upotrijebiću sve svoje vještine i primijeniti ih na ovaj problem’. Nakon toga poželite da mu prepustite da rješava problem mira u svijetu”, rekap je za Bloomberg kopredsjednik “Parent Project Muscular Dystrophyja Sharon Hesterlee”.

Ganot, bivši izraelski vojni komandant, i njegova supruga Eni u potragu za raznim opcijama u liječenju krenuli su čim je Ejtaniju bolest dijagnostikovana, ali ubrzo su u svim smjerovima naišli na ćorsokak.

Ipak našli su naučni rad za terapiju matičnim ćelijama, što ima je dalo nadu da bi uskoro mogao da bude otkriven lijek ili barem relativno uspješna terapija.

Ilan i Ejtani Ganot; Foto: Screenshot: WHDH
Ilan i Ejtani Ganot; Foto: Screenshot: WHDH

 

Istog trena Ganot je krenuo u kontaktiranje ljudi koje je znao iz svijeta finansija, a koji se bave razvojem lijekova. Prva osoba sa kojom se susreo je čovejk na čelu odsjeka za ulaganje u zdravstvo u JP Morganu, Andrea Ponti.

“Prvi razgovor koji smo vodili dogodio se u prvoj nedjelji kad mi je sinu dijagnostikovana bolest. Rekao mi je da je u šoku, ali da pokušava da shvati šta bi trebalo učiniti, a da je jedino što zna jeste prikupljanje sredstva: ‘Misliš li da bismo mogli da sakupimo novac da izliječimo ovu bolest?’, pitao me je”, priseća se Ponti.

U međuvremenu je i JP Morgan postao investitor u Ganotovom projektu “Solid Ventures”.

“Čini se kao kao da je čitava njegova karijera vodila ka ovome”, rekla je njegova supruga Eni za Bloomberg, a on dodao: “Ozbiljno sam fokusiran jer imam jedan problem u životu. Postaćemo centar izvrsnosti u području ovog tipa mišićne distrofije. Hoću li spasiti svog sina? Daću sve od sebe. I definitivno ću promijeniti budućnost za njega i ostale dječake koji imaju ovu bolest”, zaključio je Ilan.

Foto1: marganz/www.sxc.hu

KOMENTARI