Teško bolestan Ramiz Nukić, čovjek koji skuplja kosti ubijenih Srebreničana

Malo je onih koji nisu čuli za Ramiza Nukića, iz sela Buljim na području općine Bratunac, koji više od 20 godina “šumom i vodom” traga za posmrtnim ostacima  Srebreničana ubijenih u julu 1995. godine.  

Prije nekoliko godina, ispričao je da se “ono gore” iznad njegove kuće zove Kameničko brdo na kome je granatirana kolona koja je 1995. godine krenula iz Srebrenice i u kojoj je “izginulo i ranjeno ostalo niko ne zna koliko ljudi”.

Ramiz, o čijem tegobnom životu i posvećenosti traganju za posmrtnim ostacima, najprije, njegovog oca Šahina i brata Velida, a onda i ostalih ubijenih u genocidu su napisane desetine priča i snimljeni dokumentarni filmovi, rijetko je govorio kako i od čega živi. 

Jutros nas je zatekla vijest da je Ramiz ozbiljno bolestan i da je smješten na Kliniku za plućne bolesti Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla. 

“Skoro sam išao doktorima. Imam bolove u grudima, u leđima. Slikali su mi pluća i našli nešto, doktori znaju šta. Evo sam danas ponovo smješten na kliniku. 

Dobri su ovi doktori. Rekli su mi da će sve učiniti da mi bude bolje. Vjerujem u Allaha i doktore, njima sam se predao“, skoro šapatom je za Politicki.ba govorio Ramiz.

Na pitanje treba li mu šta, Ramiz, samo što nije zaplakao. 

Prijatelji koji poznaju Ramiza, ovih dana su pokrenuli akciju finansijske pomoći kako bi ovom humanom čovjeku olakšali stanje u kome se našao.

Teško je kad nemaš, a još teže je reći nekome da nemaš. Dok sam mogao raditi, nekako smo se provlačili kroz život, ali sad je drukčije. Ne mogu, nemam  kuveta. 

I žena mi bolešljiva… Djeca pomognu koliko mogu, ali i oni nisu u nekoj situaciji. Jučer mi je došao sin da me vozi u Tuzlu u bolnicu, nisam mogao autobusom. 

Do sada, kako nam je kazao, pronašao je blizu 300 posmrtnih ostataka koji su, nakon pronalaska, izuzeti od strane Instituta za traženje nestalih Bosne i Hercegovine. 

“Sve bih dao da sad mogu proći kroz onu šumu, pa zaviriti u svaku paprat i u svaki grm, svratiti u svaki potočić ne bih li pronašao neki dio tijela Srebreničana poginulih u zoni Kameničkog brda”. 

Ramiz Nukić od danas je na brizi ljekara Klinike za plućne bolesti UKC-a Tuzla.

Osim ljekara, nadamo se da će Ramizu pomoći i oni koji znaju šta je ovaj čovjek godinama radio. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.